Egységkormány alakult Líbiában

2016.02.15. 07:08 Módosítva: 2016.02.15. 07:10

Megalakult a líbiai nemzeti egységkormány, amelynek összetételét jóváhagyásra benyújtották a nemzetközileg elismert parlamenthez, vasárnap az ENSZ által támogatott elnöki tanács.

Az MTI szerint a kormány összetételéről a rivális líbiai frakciók a marokkói Szhirátban állapodtak meg. Ha a kelet-líbiai Tobrukban működő, nemzetközileg elismert törvényhozás hozzájárul az egységkormány megalakulásához, akkor az új kabinet nemzetközi katonai segítséget kérhet az Iszlám Állam dzsihadista fegyveres szervezet ellen.

Az észak-afrikai országban Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása és megölése után alakultak ki kaotikus állapotok. Azóta több fegyveres csoport küzd az ország ellenőrzéséért, és Líbia egy részén megvetette lábát az Iszlám Állam dzsihadista szervezet.

Az országban jelenleg két kormány és két rivális parlament működik, Tripoliban és Tobrukban- Ezek közül a nemzetközi közösség a tobrukit ismeri el.

Az új egységkormány a rivális frakciók által delegált 9 miniszterből állna, élén Fájez esz-Szarrádzs miniszterelnökkel. Korábban, január 25-én a tobruki parlament elutasította az egységkormány első változatát, az 32 miniszterből állt.

Egyelőre nem tisztázott, hogy az új indítvány mennyire lesz sikeres. Az elnöki tanács két tagja ugyanis elzárkózott attól, hogy aláírja a kormány megalakításról szóló dokumentumot. Arra hivatkoztak, hogy az a mód ahogy a minisztereket jelölték, nem volt átlátható. A tobruki törvényhozás hétfőn vagy kedden vitatja meg a kérdést.  • Hírek
  • Hírek