Koronavírus adatok

2021. nov. 29.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
András, Andor
-2 °C
5 °C

Lézerezés miatt fordult vissza a Virgin gépe

2016.02.15. 10:21

A Virgin Atlantic Londonból New Yorkba tartó járata nem sokkal a felszállás visszafordult a Heathrow repülőtérre vasárnap, miután egy lézerfény elvakította a pilótát, írja a BBC.

A legénység egyik tagja jelentette a légiforgalom-irányításnak, hogy az egyik pilótát érintő egészségügyi okokból nem tudják folytatni az útjukat. Elmondta, az irányítófülkében megjelent egy erős fény. A londoni rendőrség a Twitteren arról írt, hogy „lézertámadás miatt fordul vissza a gép.”

A légitársaság elnézést kért mind a 252 utasától, kárpótlást ígérnek a számukra. Vasárnap este mindenkit elszállásoltak és megígérték, amint lehet, célba juttatják őket. A Virgin Atlantic képviselői azt is közölték, mindenben együttműködnek a hatóságokkal, hogy megtalálják a fény forrását.

A mostani eset messze nem példa nélküli. 2010 óta külön az Egyesült Királyságban törvény bünteti azokat, akik bármilyen vakító fénynyalábbal elvakítanak vagy megpróbálnak elvakítani egy pilótát. A lézerrel való megvilágítás azért különösen veszélyes, mert a hirtelen érkező fénynyalábtól káprázhat a pilóták szeme, de szélsőséges esetekben maradandó látáskárosodást is okozhat egy erős lézer.

A brit Polgári Légifelügyelet tájékoztatása szerint 2014-ben 1440, tavaly 414 hasonló eset történt az Egyesült Királyságban. Az Egyesült Államokban tavaly novemberben egyetlen este alatt húsz lézerfényes incidens történt – emlékeztet a BBC.