Autista bevándorló gyerek nem kell Új-Zélandnak

2016.02.16. 09:23
Százmilliós ösztöndíjjal jutalmazott belga professzor is lehet nem kívánatos bevándorló, ha autista fiút hoz magával.

„Új-Zéland matematikusainak közössége mélységesen sajnálja, hogy ilyen körülmények között veszíti el nagyra értékelt, tehetséges kollégáját, Dimitri Leemanst. Sok értékkel gazdagodtunk kutatásai és oktatói tevékenysége révén” – írta Új-Zéland Matematikus Társaságának elnöke azután, hogy az Aucklandi Egyetem belga professzora közölte: az ország bevándorlási hivatalának döntése miatt családjával inkább hazatér, nem küzdenek tovább fellebbezésekkel.

„Ő azon akadémikusok egyike, akire szüksége van az egyetemnek, hogy fenntartsa világszínvonalú működését” – mondta Leemansról az Aucklandi Egyetem helyettes vezetője.

A belga professzor szerint Új-Zéland megsértette az ENSZ Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát, így akkor sem maradna, ha végül sikerülne keresztülvernie a hatóságokon igazát.

Leemans és családja 2011-ben utazott Belgiumból Új-Zélandra, az Aucklandi Egyetem meghívására. A bonyodalmat a hatóságok számára persze nem a professzor jelentette, akit

  • 2014-ben az Új-Zélandi Matematikus Társaság kutatási díjával tüntettek ki és
  • megkapta az 580 ezer új-zélandi dolláros (104 millió forintos) Marsden-ösztöndíjat is

 – hanem a professzor nevelt fia, a most 13 éves Peter. A fiú ugyanis autista és a bevándorlási hivatal úgy találta, egészségügyi állapota miatt nem alkalmas a letelepedésre. „Minden bevándorlónak megfelelő egészségi állapotban kell lennie, hogy ne jelentsen jogosulatlan terhet az ország egészségügyi rendszerére” – idézte a Guardian az új-zélandi döntést.

Ez nem példátlan eset, ám Leemans elismertsége révén nagy nyilvánosságot kapott. A bevándorlási hivatal 2014-15-ben 116 kérelmet utasított el eégszségügyi okokra hivatkozva.

Leemansnak lehet, hogy lenne esélye, de letett róla: elmondása szerint olyan kép élt bennük az országról, amely alapján a legalkalmasabb helynek tűnt autista gyermeke felneveléséhez, de ez a kép mindenképp megsemmisült.

„18 hónapig tartott, míg elutasították a kérelmünket, nem szeretnénk még egy évet várni a fellebbezésre” – közölte Leemans, aki júliusban utazik vissza családjával Brüsszelbe.

Óvatosan a beteg gyerekkel  • Hírek
  • Hírek