Meghalt Butrosz Butrosz-Gáli volt ENSZ-főtitkár

2016.02.16. 16:33

Meghalt 93 éves korában Butrosz Butrosz-Gáli egyiptomi politikus, aki 1992 és 1996 között az ENSZ főtitkári posztját töltötte be. Butrosz-Gáli medencetöréssel került Kairóban kórházba, ahol meghalt az állami hírügynökség szerint.

1922-ben született egy kairói kopt keresztény családba, egyetemi tanulmányait Kairóban és Párizsban, majd New Yorkban végezte. 1974–1977 között a hatalmon lévő Arab Szocialista Unió Központi Bizottságának tagja lett, 1977–1991-ig volt Egyiptom külügyi államminisztere. Ezután külügyminiszterhelyettesként dolgozott ENSZ-főtitkárrá választásáig. Ő volt az első arab ENSZ-főtitkár.

Főtitkársága kezdetén már folyt a délszláv háború, és az ő hivatali ideje alatt, 1994-ben történt a ruandai népirtás is. 1996-ban az USA vétója megakadályozta újraválasztását, ő volt az egyetlen ENSZ-főtitkár, aki csak egy ciklust töltött hivatalában (az osztrák Kurt Waldheim harmadik ciklusát vétózta meg korábban Kína). 

Richard Holbrooke szerint újraválasztásának fő akadálya az volt, hogy ellenezte NATO-bombázásokat a boszniai háború idején.

Halálhírét az ENSZ jelentette be, és az ENSZ BT elnöke, Rafael Ramirez is megerősítette a BBC szerint. A Biztonsági Tanács egyperces csenddel emlékezett meg Butrosz-Gáliról. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport