József, Bánk
-7 °C
0 °C

Házkutatást tartottak a francia Nemzeti Frontnál

2016.02.17. 16:47

Házkutatást tartott a francia rendőrség szerdán a Nemzeti Front Párizshoz közeli, Nanterre-ban található székhelyén.  Kedden ugyanebben az ügyben a pártalapító Jean-Marie Le Pen házát, valamint a személyi titkára, Gérald Gérin irodáját és egy, a párthoz közeli könyvvizsgáló irodáját kutatták át a nyomozók, írja az MTI.

Az Európai Parlament 2015 márciusban fordult EU csalás elleni hivatalához, mert arra gyanakszik, hogy a pártnál visszaéléseket követnek el az EP-képviselők asszisztenseinek járó kifizetésekkel. Martin Schulz, a parlament elnöke értesítette az unió korrupció elleni ügynökségét, miután kiderült,  hogy 20 ember, akinek asszisztensi munka címén az EU  költségvetéséből utalnak fizetést, a Nemzeti Front dokumentumaiból ítélve a párt országos vezetésének tagjai.

A Nemzeti Front szerdai közleményében elítélte a politikai akciót, szerintük Francois Hollande francia államfő és Manuel Valls francia kormányfő kezdeményezte azzal a céllal, hogy akadályozza, ellenőrizze és megfélemlítse a patrióta ellenzéket. 

A francia nyomozók most azt próbálják megállapítani, hogy a Nemzeti Front az EP-asszisztenseknek fenntartott pénzekből fizeti-e a munkatársait, mégpedig úgy, hogy fiktív módon Strasbourgban jelenti be őket. Ha a gyanú beigazolódik, törvénytelen pártfinanszírozás és bizalommal való visszaélés miatt indulhat eljárás.