Eleonóra
-1 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Legfeljebb napi 3200 menekült mehet be Ausztriába

2016.02.17. 16:10 Módosítva: 2016.02.17. 16:29

A továbbutazókkal együtt naponta legfeljebb 3200 menekült léphet be Ausztriába, és maximum 80 menedékkérelmet nyújthatnak be az országban – jelentette be az osztrák belügyminiszter szerdán.

Johanna Mikl-Leitner tájékoztatása szerint ez a kettős felső határérték további intézkedésig lesz érvényben, írja az MTI. A bejelentés szerint amennyiben ezeket a meghatározott számokat átlépik, az osztrák hatóságok átmenetileg leállítják a menedékkérőknek az országba történő beléptetését.

A minisztérium közlése szerint a benyújtott menedékkérelmek esetében meghatározott nyolcvanas felső korlát csak a határ menti ügyintézésre vonatkozik, az ország többi részén több kérelem is beadható.

A tárcavezető szerint nem kizárható, hogy a határ szlovén oldalán feltorlódnak majd a migránsok.

A miniszter kijelentette: a napi maximum meghatározása csupán az egyik lépés, amelyet további intézkedések fognak követni.

Mikl-Leitner elmondta, hogy az európai országok közül a többi között Ausztriára is jelentős nyomás nehezedett a migrációs válság miatt, és az ország mostanra elért terhelhetősége határához.

Bécs az utóbbi időben határozottan keményített a menekültpolitikáján. Kedden arról döntött a kormány, hogy a nem enyhülő menekültáradat miatt újabb 12 beléptetőpontot hoznak létre az ország határain. A burgenlandi Nickelsdorfnál és Rábakeresztúrnál (Heiligenkreuz) is rendezett formában léptetik majd be a menekülteket. A stájerországi határirányítási rendszerhez hasonló átkelő épül majd Karintiában, Tirolban, Stájerországban és Burgenlandban tartományban, tehát több helyen a osztrák-magyar határszakaszon is.