Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Luxushajón szállásolnák el a menekülteket Svédországban

2016.02.18. 17:35

Svédország egy luxushajót akar kibérelni azzal a céllal, hogy egy balti-tengeri kikötőben lehorgonyozva 1800 migránst szállásoljon el benne - közölte csütörtökön a svéd bevándorlási hivatal.

A kinézett hajó neve Ocean Gala, 1982-ben építették egy franciaországi műhelyben, és az amerikai Shipmanager cégtől bérelné a svéd állam. Még meg kell találni a megfelelő kikötőt, és a hajót át kell vizsgálni, hogy megfelel-e az előírt biztonsági és komfortkövetelményeknek.

2011-03-05 03-13 Madeira 121 Funchal, Hafen (Island Escape) (1)
Fotó: Wikipedia

A tárgyalások már állítólag sínen vannak, a svéd állam személyenként és naponta 450 koronát (mintegy 15 ezer forint) fizetne a hajóbérletért az amerikai cégnek, írta az MTI. 

A Shipmanager reményei szerint a megfelelő kikötő a Stockholmtól mintegy 400 kilométerre északra fekvő Härnösand lenne. De a helyi hatóságok, hivatalosan adminisztratív okokból, egyelőre ellenzik az ötletet.

Idén még 30 ezer férőhelyre lesz szükség 

Svédország nem talál elegendő szállást a 2015-ben az országba érkezett 163 ezer menedékkérő elhelyezésére. Miután a befogadóközpontokban nincs elég hely, ezreket szállásoltak el templomokban, mecsetekben, tornatermekben és polgári óvóhelyeken.

Továbbra is feszült a helyzet, 2016-ban várhatólag további 20-30 ezer férőhelyre lesz szükség - mondta a svéd bevándorlási hivatal szóvivője. Ötezer menedékkérőt kempingekben vagy üdülőfalukban szállásoltak el, de ezeket nyárig ki kell üríteni.

Mióta Svédország novemberben visszaállította a szúrópróbaszerű határellenőrzést, jelentős mértékben csökkent a menekültáradat. Míg októberben hetente még mintegy tízezren érkeztek, az elmúlt egy hét alatt kevesebb mint 700 menedékkérőt regisztráltak.