Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Putyin-Orbán: elvbarátok találkoztak

2016.02.18. 11:16

Orbán Viktor szerdai moszkvai látogatását az unió és Oroszország szempontjából értékelték az orosz lapok, írja az MTI.

Az Izvesztyija szerint a magyar miniszterelnök arról biztosította az orosz elnököt: a nyáron nem fogják automatikusan meghosszabbítani az Oroszország elleni uniós szankciókat. A lap szerint érezni lehetett, hogy nem egyszerűen partnerek folytattak egymással tárgyalásokat, hanem elvbarátok. Mint írták,

Orbán Viktor azon európai politikusok egyike, akik nyíltan lépnek fel az oroszellenes szankciók és érzelmek ellen, amit nem könnyű megtenni, tekintettel arra, hogy az elmúlt két évszázadban orosz és szovjet csapatok háromszor hatoltak be Magyarország területére. Ezt az álláspontot nagyra értékelik Moszkvában.

A Kommerszant című politikai-gazdasági napilap szerint az Oroszország elleni szankciók meghosszabbítását nem fogják megengedni az olyan országok, mint Magyarország és a vele, illetve Oroszországgal rokonszenvezők.

Nincs semmi titok abban, hogy a magyar miniszterelnök mindig megpróbál eltérni az Európai Unió fő irányvonalától az Oroszországhoz fűződő kapcsolatokban. Méghozzá ezt, saját bevallása szerint, óvatosan teszi.

A Nyezaviszimaja Gazeta szerint Orbán Viktor "újabb Kreml-beli hajbókolásának" az EU-ban nem örültek. Mint írták, tavaly februárban a magyar miniszterelnök kemény bírálatokat kapott uniós kollégáitól amiatt, hogy meleg fogadtatásban részesítette Budapesten Vlagyimir Putyin orosz elnököt, akit ők minél jobban el akarnak szigetelni.

Európában Orbánt állandóan tekintélyelvűséggel és a demokratikus elvek megsértésével vádolják. ... A magyar kormányfőt még több bírálat érte, miután olyan kijelentéseket tett, hogy nem ért egyet az EU oroszországi politikájával, ennek ellenére ő továbbra is azt mondogatja, hogy értelmetlen kizárni Moszkvát az európai térségből.