Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Oroszlánok szabadultak el Kenya fővárosában

2016.02.19. 12:15 Módosítva: 2016-02-19 12:29:27

Legalább négy oroszlán után indítottak hajtóvadászatot pénteken Kenya fővárosában, Nairobiban. Az állatok a város sűrűn lakott területére tévedtek - írja a BBC.

A nőstény oroszlánok a nairobi nemzeti park területéről szöktek ki. A hatóságok azt kérték a lakosságtól, hogy ne provokálják az oroszlánokat, mert nagyon veszélyes vadállatok.

Az állatokat földön és helikopterekkel is keresik, megkérték a szülőket, hogy gyerekeiket tartsák otthon.

Nem ez az első alkalom, hogy az oroszlánok Nairobiba szöktek be, mióta a város tovább terjeszkedett az általuk lakott területekre. Sokszor a parasztok maguk lövik le a földjükre tévedő állatokat. 2012-ben négy kölyökoroszlán került gondozásba, mert így ölték meg az anyjukat.

A park kerítéssel van elzárva a város oldaláról, de távolabb van néhány átjáró, ahol az állatok természetes vándorlását biztosítják. De mivel a város és a művelt területek egyre nagyobb helyett foglalnak el, az állatok útvonalát is érinti.

 

A nemzeti park 45 négyzetkilométeres területén bölények és orrszarvúk is élnek, körülbelül harminc oroszlánt tartanak számon. Nairobiban van néhány olyan vendéglátóhely, aminek a teraszáról rá lehet látni a nemzeti parkra.

Az oroszlánok száma 1980 óta háromnegyedével csökkent, és eredeti élőhelyüknek csak tíz százaléka maradt meg Afrikában.