Tekla
7 °C
19 °C

Macedónia nem enged át afgán migránsokat

2016.02.21. 12:28

Macedónia lezárta Görögországgal közös határát az afgán migránsok előtt, csak irakiakat és szíriaiakat enged át, írja az MTI a görög hatóságok közleményére hivatkozva. A macedón hatóságok állítólag azzal indokolták az intézkedést, hogy Szerbia ugyanezt teszi, írta az AP hírügynökség.

A görög hatóságok szerint a macedónok szombat óta korlátozzák az átjutást, átkutatják a határt átlépni akarókat, és útlevelet követelnek tőlük. Korábban elfogadták a görög rendőrség hivatalos dokumentumait arról, hogy az illetőt regisztrálták.

A macedón lépés hatására feltorlódtak a migránsok a macedón-görög határ görög oldalán. A görög rendőrség szerint 800-an várakoztak az idomeni határátkelőnél vasárnap, és további 2750-en 55 autóbuszban a közelben. A görög rendőrség arról nem adott tájékoztatást, hogy a várakozók között milyen arányban vannak az albánok.

A helyi idő szerint reggel hat órát megelőző 24 órában Macedónia csak 310 migránst engedett be az országba.

Macedónia először novemberben vezetett be korlátozást a migránsok beengedésében, attól az időponttól csak afgánokat, szíriaiakat és irakiakat engedett be az országba.

Az Európai Unió migránselosztási terve szerint csak a szíriaiak, az irakiak és az eritreaiak jogosultak arra, hogy részt vegyenek ebben a programban.