Koronavírus adatok

2021. dec. 01.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
3 °C
8 °C

A görögök szerint a hátuk mögött döntöttek

2016.02.23. 14:28
Belgrád nem engedi be az afgán migránsokat addig, amíg Ausztria korlátozó intézkedéseket tart fenn – ismertette a szerb lépéseket Nebojsa Stefanovic belügyminiszter a Vecernje Novosti című belgrádi napilap keddi számában. A szerb korlátozást követően mintegy hatszáz afganisztáni rekedt a macedón-szerb határon fekvő Tabanovciban – írja a lap nyomán az MTI. Egyelőre nem tudják, hogy mi lesz velük, folytathatják-e útjukat, vagy vissza kell fordulniuk.

A pénteken életbe lépett osztrák intézkedés szerint a továbbutazókkal együtt naponta legfeljebb 3200 migráns léphet be Ausztria területére, és a déli határnál legfeljebb 80 menedékkérelem nyújtható be. A korlátozások dominóként dőlnek végig a Balkánon.

A macedón külügyminisztérium közleménye szerint az afgánok mindaddig a tabanovci befogadóközpontban maradnak, amíg Horvátország és Szerbia nem hoz végleges döntést arról, hogyan kezelik ezentúl az Afganisztánból érkezőket. Mivel Macedónia sem engedi be a hétvége óta az afgánokat Görögországból, a görög-macedón határon több mint ötezren torlódtak fel.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy melyik ország döntött a korlátozásról - fogalmazott a Vecernje Novosti -, hiszen hivatalosan sem Ausztria, sem Szlovénia, sem Horvátország nem jelentette be, hogy tilos lenne az afgánok továbbengedése. A lap információi szerint ugyanakkor a hétvége óta egyetlen afganisztáni migráns sem léphette át a szerb-horvát határt.

Az a hír terjed, hogy március 1-től senkit nem engednek be

A Vecernje Novosti szerint a szigorítás alátámasztani látszik azokat a meg nem nevezett brüsszeli forrásoktól származó információkat, amelyek szerint az Európai Unió március elsejével teljesen lezárja a határait a közel-keleti migránsok előtt, így azok sem léphetnek be többé, akik háborús övezetből érkeznek.

Hétfőtől kizárólag a macedón-görög határon kiállított fényképes, lepecsételt igazolással léphetnek be a migránsok Szerbiába, illetve folytathatják útjukat Nyugat-Európa felé, és csak egyetlen belépési pontot, a presevói átkelőt használhatják. A migránsok okmányait az országba való belépéskor és kilépéskor is lepecsételik, ez az igazolás helyettesíti az útlevelet. Az új ellenőrzés célja, hogy elkerüljék a visszatoloncolásokat, azzal ugyanis, hogy már Macedóniába sem léphetnek be azok, akik egyébként sem folytathatnák útjukat az Európai Unió országai felé, jelentősen csökken a migráció a nyugat-balkáni útvonalon. Hétfőn körülbelül nyolcszáz olyan migráns érkezett Presevóba, akit már az új rendszer szerint vettek nyilvántartásba.

Görögország tiltakozik a bécsi nyugat-balkáni konferencia ellen

Azért, mert az ország nem kapott meghívót a szerdára tervezett találkozóra, amelynek témája a migrációs válság lehetséges megoldásai lesznek. A görög külügyminisztérium szerint "egyoldalú és egyáltalán nem barátságos", hogy Görögország nélkül akarnak döntést hozni olyan kérdésről, amely az országot és a határait érinti. Görögország szerint Macedónia Ausztria "felbujtására" zárta le a Görögországgal közös határát az afgán migránsok előtt, emiatt van, hogy csak irakiakat és szíriaiakat enged át. A migrációs ügyekért felelős miniszterhelyettes azt mondta: néhány órával a brüsszeli megegyezést követően megváltoztatták a megállapodás szerinti beléptetési rendet.

A megállapodás értelmében az iraki, a szíriai és az afgán menekültek előtt nyitva tartották volna a határokat.

– jelentette ki. A szerdára tervezett megbeszélést Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter és Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter hívta össze, hogy a balkáni migrációs útvonal érintett országaival tárgyaljanak. Az osztrák fővárosba várják Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Koszovó, Horvátország, Macedónia, Montenegró, Szerbia és Szlovénia külügyi és belügyi tárcavezetőit. Az egyeztetésen részt vesz Hans Peter Doskozil osztrák védelmi miniszter is.

Több mint százezer migráns érkezett idén Európába

– derül ki a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) által kedden közzétett adatokból. A jelentés szerint 97325 ember ért partot Görögországban, Olaszországba pedig 7507 migráns érkezett.

Átkelés közben 410 ember fulladt a tengerbe, a legtöbben, 321-en az Égei-tengeren, a török és a görög partok között. 2015-ben egymilliónál több menedékkérő érkezett Európába.

Itayi Viriri, a IOM szóvivője rámutatott, hogy idén kevesebb mint két hónap alatt lépte át az érkezők száma a százezret, míg tavaly ez csak a nyáron, júliusban történt meg. A görög hatóságok elmondása szerint az érkezők 48 százaléka Szíriából jön. A migránsok 25 százaléka afgán, 17 százaléka pedig iraki. Az IOM úgy tudja: februárban 26 ezer ember lépte át a görög-macedón határt.