Alfréd
-2 °C
2 °C

Lelőttek egy polgármestert Ukrajnában

2016.02.23. 13:31

Fejére és nyakára kapott két halálos lövést a kelet-ukrajnai Sztarobelszk polgármestere hétfő este.  A rendőrség szerint nem kizárt, hogy politikai tevékenysége miatt végeztek a 45 éves Vlagyimir Zsivagával, aki tavaly októberben lett Sztarobelszk polgármestere. De a nyomozás megvizsgálja az pénzügyi és magánjellegű okokat is – írta az Ukrainszka Pravda

A település ugyan Luganszk  megyében fekszik, de nem része az orosz támogatást élvező szakadár Luganszki Népköztársaságnak (LNR).

Vlagyimir Zsivaga
Vlagyimir Zsivaga

Zsivaga a kelet-ukrajnai polgárháború kitörése előtt a Régiók Pártjának színeiben politizált, amelynek bázisát az oroszajkú lakosság adta. A 2014 elején elűzött Viktor Janukovics elnök mögött álló egykori kormánypártból kilépve az ország szövetségi átalakításáért lépett fel, ami összhangban állt a Luganszk és Donyeck megyének nagyobb önállóságot követelő orosz javaslattal is.

Halála előtt néhány órával tette meg utolsó bejegyzését blogjában, amelyben a város szemétszállításáért felelős Sztartrejd cég működését kifogásolta.