Géza
-11 °C
-4 °C

Teljesen letarolta az egyik Fidzsi-szigetet egy ciklon

2016.02.23. 06:13

Lényegében a földdel tette egyenlővé a Fidzsi-szigetek egyikét a múlt hét végi ciklon - jelentette be Ewan Perrin, a helyi kormány szóvivője kedden. A kis Koro szigeten tíz halálos áldozatot hagyott maga után a vihar, így a ciklon már összesen 29 embert ölt meg a térségben. 

A Winston ciklon - amelynél hevesebbet még nem jegyeztek fel a térségben - a szigeten szinte minden házat lerombolt vagy súlyosan károsított. Gyakorlatilag Koro mind a 4500 lakosának ideiglenes szállást kell biztosítani.

Perrin szerint továbbra is aggódnak a viszonylag közeli, 12 ezer lakosú Taveuni szigetért, mert eddig nem sok sikerrel jártak a kapcsolatteremtési kísérletek az ott lakókkal.

A ciklon az elmúlt hétvégén, több órán át pusztított a több száz szigetből álló és 900 ezer lakosú ország területén, egyes széllökéseinek ereje elérte a 325 kilométer/órát. A kormány egy hónapos rendkívüli állapotot hirdetett ki, a károk felmérése még kedden sem ért véget. Eddig már több mint 8 ezer embert ideiglenes szálláson helyeztek el. Súlyos fennakadások keletkeztek a távközlési és áramhálózatban, valamint az ivóvízellátásban.