Mátyás
-6 °C
1 °C

Tízmillió ember megint vízhez jut Delhiben

2016.02.23. 11:16

Átvette az indiai hadsereg az ellenőrzést a Munak csatorna felett, amelyet a szociális követeléseikkel előálló dzsát népességet képviselő tüntetők vettek kezükbe néhány napja, blokkolva ezzel a 16 milliós Új-Delhi vízellátásának nagy részét.

„A válság ezzel nem ért véget” – közölte a főváros vízügykért felelős képviselője. Kapil Misra szerint a vizet továbbra is takarékosan kell felhasználniuk azoknak, akik most ismét hozzájuthatnak. A csatorna 10 millió embert lát el vízzel, de egyelőre nem tudni, hogy hány háztartás jut valóban vízhez a Munak csatorna működésének részleges helyreállításával.

Dzsát gát

A víz Delhibe a fél magyarországnyi, de 25 millió ember lakta Harijána államon keresztül jut, ahol a dzsát lakosság dominál. Igaz, az etnikai összetételt tekintve csak relatív többsége van 29 százalékos arányával, ám a tovább élő kasztrendszer révén befolyása ennél nagyobb. Ezen kívül hét további államban is jelen van az 1,25 milliárdos országban, összesen 82 millió ember vallja magát dzsátnak.

A tüntetésekkel a tiltakozók azt akarják elérni, hogy az alsóbb kasztok számára elérhető oktatási, szociális kedvezmények, munkahelyeken fenntartott etnikai kvóták számukra is biztosítva legyenek. 

A három napig tartó zavargásokban 16 ember vesztette életét. A dzsátok képviselői kedden arról számoltak be, hogy ígéretet kaptak a kormányzattól a követelések teljesítésére – írta a Euronews. Ez vezetett ahhoz, hogy a tüntetők egyelőre feladták a csatorna blokkolását.