Klaudia
-4 °C
2 °C

Kihúzta a balos polgármester a gyufát a barcelonai metróvezetőknél

2016.02.24. 20:28

A barcelonai közlekedési vállalat (TMB) több száz dolgozója tüntetett Ada Colau volt civil aktivistából lett baloldali polgármester ellen szerdán, a metrósztrájk második napján. A felszíni közlekedést a megnövekedett forgalom mellett az is nehezítette, hogy légszennyezés miatt korlátozó intézkedéseket léptettek életbe, írja az MTI.

A Mobil világkongresszusra - a közlekedési iparág világkongresszusára - időzített sztrájkkal 3 százalékos béremelést és a határozatlan idejű szerződések arányának növelését követelik a szakszervezetek. A tárgyalások eddig nem vezettek megegyezésre, a városvezetés egyszázalékos béremelést ajánlott fel.

A dolgozók ellenszenvét Ada Colau egyebek mellett azzal a kijelentésével vívta ki, hogy a helyzethez képest aránytalannak nevezte a sztrájkot, amely az év egyik legfontosabb nemzetközi eseményének idején okoz problémákat a városi közlekedésben. A négy napig tartó kongresszusra 95 ezer embert vártak a világ minden tájáról.

A szakszervezetek kifogásolták azt is, hogy a városvezetés a metrósztrájk második napjára 15 százalékkal megemelte a szükséges minimális szolgáltatások arányát, így az a metróban reggel fél 7 és fél 10 között 65 százalék, majd délután négyig 45 százalék volt, csökkentve ezzel a munkabeszüntetés hatását.

A város vezetése azzal indokolta döntését, hogy a hétfői sztrájk biztonsági problémákat okozott több helyen, és hivatkozott arra is, hogy a légszennyezettség növekedése miatt életbe kellett léptetni korlátozó intézkedéseket a felszíni közlekedésben. A legnagyobb metrós érdekképviselet, a CGT szerint azonban mindez hazugság. A polgármestert pedig azzal vádolták, hogy átállt a "másik oldalra". A beszámolók szerint a munkabeszüntetés dugókat, torlódásokat okozott az egész városban, de nem ismétlődött meg a hétfői közlekedési káosz. Csütörtökön a buszsofőrök ismétlik meg keddi, kétszer két órás tiltakozó sztrájkjukat.