A disznótenyésztő rém kijátszotta a börtönt

GettyImages-859166
2016.02.24. 00:06
Robert Pickton, Kanada rács mögött ülő hírhedt sorozatgyilkosa az ellenőrzést kijátszva kijuttatta a kéziratát a börtönből, és most meg is jelent a helyesírási hibáktól hemzsegő memoár, amelyben ártatlannak mondja magát. Picktont hat nő meggyilkolásáért ítélték el, de a dúsgazdag sertéstelep-tulajdonosnak valójában sokkal több áldozata lehetett, főleg prostituált és drogfüggő nők, akiket a farmon rendezett óriási bulik csaltak a gyilkos közelébe. Pickton áldozatainak földi maradványait a disznóinak adta. Aláírásgyűjtés kezdődött a könyv miatt, az Amazon már le is vette a kínálatából.

A megjelenése arculcsapás mindazoknak, akiknek a családtagjait Robert Pickton megölte, mondta az egyik áldozat hozzátartozója, Ernie Crey arról a 144 oldalas könyvről, amely nemrég jelent meg az Amazon kínálatában, és keltett azonnal óriási felháborodást nemcsak Kanadában, hanem szerte a világon. Crey testvére, Dawn egyike volt annak a 33 nőnek, akiknek a DNS-maradványait megtalálták Kanada hírhedt sorozatgyilkosának a sertéstelepén 2002-ben.

A sárga fedelű, papírborításban 14,95 dollárért árult könyv címe Pickton: In His Own Words (Pickton: A saját szavaival). A bizonyítottan 6, de valójában minden valószínűség szerint több tucat nő haláláért felelős sorozatgyilkos azt bizonygatja benne, hogy ártatlan. Ha a börtön, ahol ül, be tudta volna tartatni a szabályokat, ennek a könyvnek nem szabadott volna megjelennie. 

Piggy Palace Good Times

Az 1949-es születésű Robert Pickton dúsgazdag disznótenyésztőként élt Vancouver melletti sertéstelepén, Kanada Brit Columbia tartományában. A disznók annyira nem érdekelték, volt viszont egy közös vállalkozásuk a fivérével, a rendezvényszervezésben utazó Piggy Palace Good Times Society. Kezdetben nonprofit alapítványként működtek, óriási partikat rendeztek az átalakított mészárszéken, egy-egy ilyen bulin akár kétezren is megfordultak.

"Willy" partijai jól ismertek voltak Vancouver szegények laktak negyedeiben a drogfüggők és a prostituáltak körében is. Közülük került ki Pickton legtöbb áldozata az 1983-tól 2002-ig tartó gyilkosságsorozatban. Miközben a megoldatlan eltűnéses esetek száma egyre gyarapodott, Pickton a farmján megölt nők földi maradványainak egy részét megetette a disznóival. 2004-ben még az is felmerült a tartományi közegészségügyi hatóságban, hogy emberhús kerülhetett a mészáros húskészítményeibe. Picktonnak nem volt sem vágási, sem élelmiszer-forgalmazási engedélye, de barátoknak, ismerősöknek gyakran ajándékozott húst.

Életfogytiglant kapott

1997-ben majdnem lebukott. Akkor meggyanúsították gyilkossági kísérlettel, miután egy megtámadott prostituáltnak sikerült elmenekülnie előle. A nő meg volt már bilincselve, több szúrás érte, de valahogy sikerült kiszabadulnia, és Pickton ellen fordítania a saját fegyverét. Mivel azonban az áldozat drogfüggő volt, a vád nem állt elég erős lábakon, és Pickton szabad maradt.

A rendőrök végül 2002-ben tartottak házkutatást a farmon. Először csak illegális fegyvertartással kapcsolatos bűncselekményekkel vádolták meg, de néhány nappal később gyilkosság vádjával őrizetbe vették Picktont. Ez 2002. február 22-én történt, épp hétfőn volt a 14. évfordulója.

Az eltűntek száma több mint 60 volt. Végül összesen 26 nő halála miatt tudott vádat emelni ellene az ügyészség. 2007-ben született meg az ítélet. 20 haláleset ügyében kénytelenek voltak felfüggeszteni a vádat, de 6 nő meggyilkolásában jogerősen bűnösnek mondták ki. Ők mindannyian 1997 és 2001 között haltak meg. Pickton a törvényileg kiszabható maximumot kapta: életfogytig tartó fegyházat azzal, hogy legkorábban 25 év elteltével bocsátható szabadlábra.

Csak azt bánta, hogy nem lett meg az 50

Pickton a bíróság előtt ártatlannak vallotta magát, de az ügyészség a perben bemutatott egy hátborzongató beismerést. Amíg előzetesben ült, Pickton beépített rendőrt kapott maga mellé cellatársnak. Vele beszélgetve megeredt a nyelve. A beszélgetésüket rögzítő videófelvételt néhány éve közzétette a National Post. A disznótenyésztő a priccsen ülve épp ételt kanalaz a szájába az ölében tartott tányérból, és közben fesztelenül mesél arról, hogy 49 embert ölt meg. Csak amiatt sajnálkozik, hogy nem lett meg a szép kerek 50, mert "hanyaggá" vált, és elkapták.

cam

Pickton egy elvben maximális biztonságú börtönben, a Kent Intézetben tölti a büntetését, és a külvilággal való kapcsolattartását szigorúan felügyelik. A macskakaparásos kéziratot egy rabtársa segített neki kicsempészni a börtönből. Az illető odaadta a könyvet egy barátjának, a kaliforniai Michael Chilldres-nek. Ő vette a nevére, és adatta ki az Outskirts Press nevű, coloradói székhelyű céggel, amely arra specializálódott, hogy bárki könyvét kiadják, ha az illető megfizeti az árát.

Postán jött a fénymásolt kazal papír

Chilldrest megkereste a sajtó. Azt állítja, fogalma sem volt róla, hogy kicsoda Pickton, amikor beleegyezett, hogy kiadatja a levélpapírra körmölt kéziratot. "Ha most kéne megtennem, nemet mondanék" - nyilatkozta. Állítólag nem gondolta, hogy a könyv "nagy szám lesz", ő csak szívességet tett egy barátjának, aki egyébként most is ül egy másik börtönben gyerekmolesztálásért. Chilldres, akinek a neve a könyv borítóján szerepel, postán kapta meg a fénymásolt papírköteget. Egy barátjával gépeltette le, és így küldte el az Outskirts Press-nek. A teljes folyamat a megjelenésig nagyjából egy évig tartott, és 2500 dollárba került.

Több kanadai tartományban is él olyan szabály, hogy az elkövetők nem profitálhatnak a bűncselekményükből, de éppen Brit Columbiában nincs ilyen törvény. Ugyanakkor a tartomány illetékesei fogadkoztak: megakadályozzák, hogy Picktonnak bevétele legyen az emlékiratából. "Nem helyénvaló, hogy egy ember, aki ennyi kárt és ennyire sok embernek szenvedést okozott, profitáljon ebből" - mondta a tartomány közbiztonságért felelős minisztere, Mike Morris.

Chilldres szerint egyébként Pickton nem gazdagodna a könyvből, mert lemondott minden szerzői jogáról, amikor átadta a kéziratot a rabtársának. Állítólag annyit kért csak, hogy konkrétan az ő kézírásos jegyzeteit nyomtassák ki (ezt a kiadócég megtagadta), és hogy a nyereség 10 százalékát fordítsák jótékony célra. Chilldres szerint még nem dőlt el, melyik szervezetnek adakoznának. A barátja olyat akart választani, amely az igazságtalanul elítélteket segíti. Egyelőre nem tudni, hány példány kelt el. Ha Chilldresen múlik, ő azt tervezi, hogy lefordíttatja spanyolra és franciára is.

Össztűz alá került az Amazon

 

Az Amazon történetében arra is volt már példa, hogy az Amazon Kindle e-book rendszeréből töröltek könyvet, vagyis nemcsak kivették a megvásárolható kínálatból, hanem a már kifizetett digitális szövegek is eltűntek, elvesztek a júzerek számára. George Orwell két remekműve, az 1984 és az Állatfarm járt így 2009-ben, itt a probléma az volt, hogy a cég nem rendelkezett a szerzői jogokkal.

A könyv az Outskirts Press-nél január 29-én jelent meg, és az Amazonon keresztül is meglehetett venni. Az Amazonon az értékelések 96 százaléka a lehető legrosszabb, 1 csillag. Az amazonos visszajelzések arról szólnak, hogy senki ne vegye meg ezt a könyvet, mert azzal a gyilkost támogatja.

Az Amazonhoz hivatalos kérés érkezett Brit Columbiából, hogy fejezze be Pickton könyvének az árusítását, és az Outskirts Press is kérelmezte az eltávolítást, elnézést kérve az áldozatok családjaitól. Online petíció is indult az eltávolításért, hamar több 10 ezer aláírót gyűjtött. Most már 50 ezer fölött jár a tiltakozók száma, az Amazon pedig engedett. A könyv jelenleg nem érhető el a kínálatban. A Vancouver Sun szerint a helyesírási hibáktól hemzsegő könyv tele van bibliai hivatkozásokkal és rendőri kihallgatások leirataival.

konyv
Fotó: Amazon

A kanadai közbiztonságért felelős miniszter, Ralph Goodale azt mondta, nyomozás indul annak kiderítésére, hogyan sikerült kicsempészni a kéziratot a börtönből.

Megszólalt az ügyben Lori Shenher is, az az egykori nyomozó, aki segített Picktont bíróság elé állítani, és aki maga is könyvet írt a sorozatgyilkosról, pontosabban a rendőri munka kudarcáról az ügyében, arról, hogyan úszhatta meg ennyire sok éven keresztül. Shenher azt írta: nem olvasta Pickton könyvét, és a saját mentális egészsége érdekében nem is tervezi elolvasni. Viszont alig 24 óra alatt, mióta tudomást szerzett a létezéséről, rengeteg áldozat családtagja kereste meg, és arról beszéltek neki, milyen mélyen bántja őket a Pickton-emlékirat megjelenése. Shenher szerint a könyv puszta létezése is kegyetlenség, és reméli, az emberek levegőnek fogják nézni.

A cikk a BBC, a kanadai CTV, a Vancouver Sun és a National Post anyagai felhasználásával készült.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport