Gerzson
-3 °C
2 °C

Rotherhami molesztálás-sorozat: négy férfit és két nőt ítéltek el

2016.02.24. 15:50
Ítéletek születtek az elképesztő szexuális bűncselekmények felett szemet hunyó angol városban garázdálkodó, többségében ázsiai származású bűnözők ügyében. Az elkövetők tizenéves lányokat erőszakoltak meg módszeresen.

Arshid és Basharat Hussaint többrendbeli nemi erőszak miatt ítélte el ítélte el a bíróság a rotherhami tömeges molesztálási ügy részeként. Nagybátyjukat bűnsegédként ítélték el, ahogy egy harmadik testvérüket, Bannarast, és két nőt, Karen MacGregort és Shelley Daviest. Arshidot a 28 vádpontból 23-ban, Basharatot mind a 15-ben bűnösnek találták, büntetésüket pénteken hozzák nyilvánosságra.

Arshid Hussain és Basharat, Bannaras Hussain
Arshid Hussain és Basharat, Bannaras Hussain
Fotó: South Yorkshire Police

Egész Angliát megrázta a hír, mikor másfél éve nyilvánosságra került egy jelentés, amely szerint 1997 és 2013 között legalább 1400 gyereket bántalmaztak szexuálisan a 250 ezres Dél-Yorkshire-i Rotherhamban. 

Karen MacGregor és Shelley Davies
Karen MacGregor és Shelley Davies
Fotó: South Yorkshire Police

Az angliai Rotherham hatóságai számos forrásból tudhatták, hogy külföldi származású férfiak egy hálózata gyerekek százai ellen hajt végre brutális szexuális bűncselekményeket. Több jelentés is készült erről, mégis évekig tétlenül nézték, a bejelentéseket sokszor nem is vették komolyan

Az elkövetők tizenéves lányokat kerestek, akiknek egy ideig udvaroltak, majd ezt követően kezdték el szexuálisan bántalmazni, illetve arra kényszeríteni őket, hogy más férfiakkal is szexuális kapcsolatot létesítsenek. Az áldozatokat többnyire iskolák vagy gyermekotthonok közelében szedték fel, általában taxival, de volt olyan, akivel előbb baráti kapcsolatot alakítottak ki, és csak egy év után kezdték el kihasználni. A viszonyt fenyegetésekkel és fizikai erőszakkal tartották fenn.

Egy rendőrségi szóvivő szerint az ítélet "fontos mérföldkő azoknak az áldozatoknak, akik hosszú éveken át erőszak és szexuális kizsákmányolás áldozatai voltak". Egy ma már 43 éves egykori áldozat elmondta: az egyik elítélt nő, Karen MacGregor lakásába költözött, miután összebarátkozott vele és társával. Ott aztán arra kényszerítették, hogy ázsiai származású férfiakkal feküdjön le az ellátásért cserébe.

Egy másik, most 36 éves áldozatot a bíróságon elmondottak szerint Arshid Hussain rendszeresen megerőszakolta, és más férfiaknak is "kiközveítette", miközben a helyi önkormányzat gondjaira volt bízva.