Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Észak-Korea: Kína és Washington egyetért a szankciókban

2016.02.25. 06:09

Kína és az Egyesült Államok megállapodott annak az ENSZ biztonsági tanácsi (BT) határozatnak a tervezetéről, amely az Észak-Korea elleni újabb szankciókról rendelkezik – írta az MTI.

A hírről ENSZ-diplomaták számoltak be, hozzátéve, hogy a tervezetet tanulmányozásra továbbküldték a másik három állandó BT-tagállamnak (Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország). Nélkülük ugyanis nem fogadható el BT-határozat.

A megállapodás Vang Ji kínai külügyminiszter washingtoni látogatása alatt született. Vang és John Kerry amerikai külügyminiszter már keddi találkozójukat követően jelezték, hogy várakozásaik szerint a BT-ben nemsokára sikerül megállapodásra jutni a témában.

Észak-Korea ellen a folytatódó atom- és rakétakísérletek miatt terveznek újabb szankciókat. Phenjan januárban azt állította, hogy kísérleti célból hidrogénbombát robbantott fel, február elején pedig rakétaindítással vívta ki a nemzetközi közösség bírálatait.

Az ENSZ-testület már csütörtökön foglalkozik a témával, de egyelőre nem dőlt el, hogy az ülésen megvitatják-e a tervezetet.

Washingtonban szerdán azt is bejelentették, hogy március végén Hszi Csin-ping kínai elnök részt vesz az atombiztonságról szóló nemzetközi konferencián.