Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Görögország berágott Ausztriára, visszahívja a nagykövetét

2016.02.25. 12:29

Görögország visszahívja Ausztriába akkreditált nagykövetét - adta hírül a BBC. A görög vezetés azután döntött így, hogy Ausztria olyan találkozót hívott össze a balkáni államok részvételével, amelyre Görögországot nem hívták meg. A találkozón a menekültválság a téma. Athén ezt barátságtalan gesztusként értelmezte, ezért hívta vissza a nagykövetet.

Eközben csütörtökön gyalog indult útnak egy autópálya mellett mintegy kétszáz elkeseredett migráns Görögország középső részén a macedón határ felé, írja az MTI a görög köztévére hivatkozva.

Tehetetlen a görög rendőrség

A menekültek a karjukon kisgyerekekkel a Lárisza város közelében fekvő, veszélyesen szűk Tempi-szorosban az autópályán gyalogolnak a kétszáz kilométerre húzódó görög-macedón határ irányába. A rendőrség megpróbálta megállítani őket, amire a menekültek ülősztrájkba kezdtek az autópályán. Emiatt hatalmas torlódás alakult ki a fontos közlekedési útvonat szerepét betöltő E75-ös úton.

A Szalonikihoz közeli, diavatai átmeneti befogadótáborban is tiltakozások voltak. A görög rádió szerint a menekültek leszakították a létesítmény kerítését és elindultak a határ felé.

Mint ismert, vasárnap óta Macedónia és Szerbia sem engedi be az afgán menekülteket, ezért a görög-macedón és a macedón-szerb határon is feltorlódtak a menekültek. Közben az elmúlt egy napban 7000 menekült érkezett a görög szigetekre.

Németország megint szigorít

A német törvényhozás alsóháza (Bundestag) csütörtökön nagy többséggel elfogadta a kormány újabb menekültügyi reformcsomagját. A Bundestag 429 igen szavazattal, 147 nem szavazat és 4 tartózkodás mellett fogadta el a többnyire szigorításokból álló csomagot, amelynek legfőbb eleme, hogy gyorsított eljárással döntenek a biztonságos országokból származó, a hatóságokkal nem együttműködő, beutazási tilalommal sújtott vagy a menekültstátus megszerzésével nem először próbálkozó menedékkérőkről, és két évre felfüggesztik az úgynevezett oltalmazotti státusban lévők családegyesítési jogát.

Egy másik módosítással szigorították a bűnözés útjára lépő külföldi állampolgárok kiutasítására vonatkozó szabályokat. A két törvényt a tartományokat képviselő Bundesratnak is napirendre kell vennie, de szavaznia nem kell. A menekültválság elmélyülése óta kidolgozott második reformcsomag így várhatóan márciusban életbe lép.

A német kormány egy friss előrejelzés szerint azzal számol, hogy az évtized végéig összesen 3,6 millió menedékkérő érkezik az országba - írta a Süddeutsche Zeitung című napilap csütörtöki számában. Csak tavaly 1,1 millió bevándorló érkezett Németországba. Az előrejelzés 2020-ig átlagosan évi félmillió menekülttel számol.