Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Rekordszámú résztvevővel zajlott le az iráni szavazás

2016.02.26. 22:04

Lezárták az urnákat Iránban, és ezzel véget ért a pénteki kettős választás, amelynek során a mintegy 55 millió választásra jogosult arról dönthetett, kik kapjanak helyet a parlamentben, valamint az ország legfőbb vallási és politikai vezetőjéről határozó Szakértők Tanácsában.

A szavazáson való tömeges részvétel miatt az eredetileg tervezettnél több mint öt órával később, magyar idő szerint este kilenc óra után zárták az urnákat. Ez azért is figyelemre méltó, mert a legutóbbi, 2012-es törvényhozási választásokon a szavazóhelyiségek nyitva tartását még éppen azért hosszabbították meg éjfélig, mert túl kevesen indultak el szavazni.  A mostani voksolás tétje az, hogy sikerül-e megerősödniük a Haszan Róháni iráni elnökkel szövetséges mérsékeltebb reformereknek a keményvonalas konzervatívokkal szemben.

A 290 tagú teheráni törvényhozásnak – amelyben a legfőbb vallási és politikai vezetőé, Ali Hamenei ajatolláhé a végső szó – az ország külpolitikájára csak korlátozott befolyása van. Ha viszont a reformereknek sikerül jelentős befolyásra szert tenniük a mostanáig a konzervatívok uralta parlamentben, az megerősítheti Róháni politikai helyzetét a jövőre esedékes elnökválasztás előtt. A 88 tagú Szakértők Tanácsát nyolc évre választják meg. Várhatóan a most megválasztandó tanács határoz majd arról, ki legyen a 76 éves Ali Hamenei utóda.

Az eredményeket a kisebb választókerületekben már a szavazás estéjén közzéteszik, a tartományi városokban másnap, míg Teheránban három napot kell erre várni. A voksolás kimenetelét az Őrök Tanácsa hagyja jóvá és érvényesíti. 

Egy jelölt csak akkor kerülhet be a törvényhozásba, ha a választókerületben leadott szavazatok minimum 25 százalékát megszerezte. Ha nem sikerül elérni ezt a szavazatarányt, akkor a választási rendszer egy második fordulót irányoz elő, erre mindenekelőtt a legnagyobb választókerületekben, például Teheránban és tartományában van kilátás. A választások biztonságát országszerte 250 ezer rendőr szavatolta.