Donát
1 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Életbe lépett a szíriai tűzszünet

2016.02.27. 08:45 Módosítva: 2016.02.27. 08:46

A szíriai tűzszünet helyi idő szerint szombaton nulla órakor történt bevezetését követő néhány percben a szíriai fővárosban, Damaszkuszban és Deraában még voltak összetűzések, ezt követően azonban a két város elcsendesült - idézi az MTI Staffan de Misturát, az ENSZ szíriai különmegbízottját.

Mistura videokapcsolaton keresztül jelentést tett az ENSZ Biztonsági Tanácsának, majd Genfben a sajtó munkatársai előtt bejelentette: a szíriai békefolyamatot támogató országok szombaton összegyűlnek a svájci városban, hogy megvizsgálják a fegyvernyugvás helyzetét. Úgy vélte, nagy valószínűséggel akadnak majd "kisebb fennakadások" a tűzszünet végrehajtásában, a kérdés az, hogy ezeket az incidenseket mennyire gyorsan tudják megfékezni.

A különmegbízott arra is figyelmeztetett, hogy ha a tűzszünetet megsértik, megtorlásként csupán végső esetben szabad erőszakhoz folyamodni. A fegyvernyugvás betartását az Egyesült Államok és Oroszország ellenőrzi washingtoni, moszkvai, ammáni, latakiai központokból, valamint az ENSZ genfi székhelyéről. Ha újraindulnak a fegyveres harcok, Washington és Moszkva értesíti a békefolyamatot támogató többi országot.

Ha a tűzszünet tartósnak bizonyul, március hetedikén újraindulhatnak a szíriai konfliktus rendezését célzó genfi béketárgyalások. Az újabb fordulóról Mistura azt mondta, három hétig tartó egyeztetéseket terveznek. Napirendre az előző egyeztetésekhez hasonlóan egy új összetételű kormány, új alkotmány és 18 hónapon belül parlamenti és elnökválasztások kiírásának kérdéseit tűzték.

Mistura nem árulta el, hogy az előző fordulóban a tárgyalásokról kizárt kurd feleket meghívják-e a márciusi egyeztetésekre.