Sára, Márió
2 °C
6 °C

Macedónia egy időre váratlanul megnyitotta a határt

2016.02.27. 19:50 Módosítva: 2016-02-27 21:09:23

Macedónia délután meglepetésre megnyitotta határát a görög oldalon várakozó iraki és szíriai menekültek előtt, akik közül 300-nak lehetővé tette a belépést az országba. A macedón hatóságok közölték, hogy legfeljebb 350 embert engednek be. Közben ugyanennyi, Macedóniába korábban beengedett menekült Gyevgyelijában felszállhatott egy vasúti szerelvényre, amely a macedón-szerb határra szállítja őket, írja az MTI.

Készenlétben a magyar rendőrök

Papp Károly országos rendőrfőkapitány készenléti szolgálatot rendelt el péntek délutántól a Bács-Kiskun és a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, valamint a Készenléti Rendőrség Határrendészeti Igazgatóság két határvadász bevetési osztályának hivatásos állományára nézve. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombati tájékoztatása szerint a készenléti szolgálat elrendelésére a szomszédos országokban – Ausztriában, Szlovéniában, Horvátországban és Szerbiában – az illegális bevándorlással összefüggésben bevezetett intézkedések miatt volt szükség.

Macedónia csütörtök éjjel óta az összes migráns előtt lezárta határát, felbőszítve ezzel a görög kormányt. A macedón hatóságok ismételten arra hivatkoztak, hogy csak lassítják a migránsáradatot, követve a balkáni útvonalon fekvő többi ország eljárását. Szlovénia, Horvátország, Szerbia és Macedónia rendőri vezetői a héten arról állapodtak meg, hogy 580-ra korlátozzák a nyugat-balkáni országok területén naponta átengedett migránsok számát.

Szombaton a macedón-görög határ görög oldalán kétszer is ötszáz menekült tüntetett, követelve a határ megnyitását. A görög rendőrség szerint a macedón határ lezárása miatt hatezer migráns torlódott fel egy közeli sátortáborban az esős időben, 17 kilométerrel arrébb pedig egy benzinkútnál további 500-an várakoztak arra, hogy továbbutazhassanak. A tüntetések békések voltak, de a hangulat a migránsok között rendkívül feszült, azzal fenyegetőznek, ha nem változik a helyzet, ledöntik a határkerítést.

Athénban 300-an tüntettek az osztrák nagykövetség előtt, követelve a menekültek zavartalan átengedését. A balkáni útvonalat Ausztriának az a döntése lassította le, hogy csak meghatározott számú menekültet enged be naponta. Az osztrák intézkedés feszültté tette Bécs és Athén viszonyát is.

Drámai helyzet alakult ki szombatra Görögországban a görög-macedón határ teljes lezárása után. Az athéni sajtó szerint több mint 25 ezer menekült bolyong az országban. A leszboszi helyzetről írt riportunkat itt olvashatja el.