Gyárfás
19 °C
35 °C

Ledöntötték a kaput a menekültek a macedón határon

K AP20160229202
2016.02.29. 11:25 Módosítva: 2016.02.29. 14:56
 • A görög-macedón határon feltorlódott menekültek reggel elkezdték bontani az idomeni határátkelő kerítését, és dél előtt nem sokkal a Reuters élő képén látni lehetett, ahogy ledöntöttek egy kaput. Közben kövekkel dobálták a másik oldalon felsorakozott rohamrendőröket, akik könnygázt vetettek be, újságírókat is értek vele.
 • A menekültek között volt, aki elájult, vízzel próbálták locsolni. Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) szervezet szerint 15 sérültet láttak el, köztük kilenc gyereket légzési panaszokkal, hármat pedig a szögesdrót okozta sérülésekkel.
 • A könnygáz elől a többség hátrébb húzódott, néhány tucatnyian maradtak a kerítés közelében. Ezt kihasználva a macedón rendőrök visszatámasztották a kerítés kapuját. Az nem egyértelmű, átjutott-e valaki az első rohamban.
 • A macedón hatóságok erősítést küldtek a helyszínre, a rendőrség különleges egységei helikopterekkel figyelik a határt, valamint vízágyukat telepítettek a kerítéshez.
 • "Válságos időkben minden országnak saját megoldást kell találnia" - jelentette ki Gjorge Ivanov a Spiegel Online német hírportálnak adott interjújában. Szerinte ha az unió előírásaira vártak volna, akkor "Macedóniát már elárasztották volna a menekültek".
 • A görög-macedón határon rendőrségi becslések szerint több mint 6500 menekült várja, hogy továbbindulhasson Közép-Európa felé. Macedónia azonban egy hete csak a szíriai és iraki menekülteket engedi be területére. Vasárnap összesen 305-en mehettek tovább . A közmédia helyszíni tudósítója szerint hétfő hajnal óta újra zárva a határ Idomeninél.
 • Egyre fokozódik a menekültáradat jelentette nyomás Görögországon, hétfő reggel csaknem kétezer bevándorló érkezett a pireuszi kikötőbe a hatóságok közlése szerint. A menekültek a szokásos útvonalon, Törökországból indulva a görög szigetek érintésével érkeztek a kikötőbe. Csordulásig teltek a Pireuszban felállított befogadótáborok és csarnokok.
 • Athén központjában eközben kaotikus a helyzet, szemtanúk szerint több száz bevándorló töltötte az éjszakát a szabadban a Viktória téren, köztük kisgyermekes családok. A migránsok számára megnyitott, használaton kívüli athéni repülőtér épületében sem tudnak fogadni több embert.
 • Felgyújtottak a görögországi Jannicában két raktárt, amelyekben az átépítések után menekülteket akartak elszállásolni, írja az MTI. Az országban először került sor a menekültáradat miatti gyújtogatásokra. Az épületeket szinte teljesen elemésztette a tűz. A két elhagyott csarnokban körülbelül négyezer bevándorlót szállásoltak volna el.
 • A németek elsöprő többsége gondolja úgy, hogy Németország nem képes minden egyes menedékkérőt befogadni, aki az országba érkezik, írja a Local. Az Infratest közvélemény-kutatása szerint a németek mindössze 11 százaléka nem támogatja, hogy az érkezők létszámát maximalizálják. Angela Merkel kancellár következetesen elutasítja a létszám-maximalizálást, bár vasárnapi interjújában elejtette, hogy örülne, ha 2016-ban az érkezők száma egymillió alatt maradna. A német válaszadók közül a legnagyobb csoport 200 ezernél húzná meg a limitet, 21 százalék egy menekültet sem fogadna be.
 • Jelentős rendőri készültség mellett megkezdődött hétfőn az észak-franciaországi Calais-ban illegálisan kialakult, de a hatóságok által eddig megtűrt sátortábor déli részének felszámolása, amire múlt héten adott engedélyt a lille-i bíróság. A francia állam egy magáncéget bízott meg, hogy elsőként mintegy húsz sátrat távolítson el egy 100-szor 100 méteres területről. A helyszíni tudósítások szerint a migránsok egy része a "dzsungel" más részeire költözött át. Az illetékes francia bíróság múlt csütörtökön engedélyezte a calais-i menekülttábor déli részének felszámolását. A kormányzat szerint azon a részen megközelítőleg ezren, a segítők szerint legalább háromszor ennyien élnek alkalmi viskóban. A prefektúra három hét alatt tervezi felszámolni a területet, nem kíván erőszakot alkalmazni.
 • Hollandiában a menekültstátuszért folyamodók között tavaly 30 olyan bevándorló is volt, akiket háborús bűnök elkövetésével gyanúsítanak, közölte Klaas Dijkhoff menekültügyekben illetékes államtitkár. A 30 ember közül 10 szíriai volt, a többiek Eritreából, Szudánból, Nigériából, Grúziából és más országokból érkeztek. A hágai parlamentben a képviselők egy része felszólította a kormányt: kezdje meg azoknak a bevándorlóknak a visszaküldését, akik erőszakkal gyanúsíthatóak, vagy nem tartják be a holland törvényeket. Dijkhoff emlékeztetett, hogy a szíriaiak visszaküldése nem lehetséges, mert a nemzetközi szerződések nem teszik lehetővé a kitoloncolást olyan országba, ahol fegyveres konfliktus zajlik. Tavaly összesen 59 ezren nyújtottak be menedékkérelmet Hollandiában.