Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A szerb miniszterelnök kezdeményezi a parlament feloszlatását

2016.03.01. 21:58

Csütörtökön a szerb kormány levélben kéri fel Tomislav Nikolic szerb elnököt, hogy oszlassa fel a parlamentet, és írja ki az előre hozott választásokat - jelentette be Aleksandar Vučić miniszterelnök kedden a szerbiai közszolgálati televízió esti interjúműsorában, írta az MTI.

A választások legvalószínűbb ideje április 24-e lesz. Az előre hozott parlamenti választással egy időben vajdasági tartományi és önkormányzati választást is tartanak.

Aleksandar Vučić kormányfő január közepén jelentette be, hogy választásokat kezdeményez, mert - szerinte - meg kell oldani azokat a "társadalmi összeütközéseket", amelyek akadályozzák a reformokat az országban. Emellett mostantól számítva teljes, négyéves mandátum kell ahhoz, hogy az uniós tagjelölt Szerbia végre "eljusson az EU kapujába".

Népszavazásnak tekinti

A kormányfő hétfőn úgy fogalmazott: az áprilisi voksolás egyben népszavazásnak is tekinthető, a szerb állampolgárok arról is döntenek, hogy olyan kormányt akarnak-e, amely "a jövőbe" vagy olyat, amely "a múltba" vezeti őket, vagyis hogy 2020-ra Szerbia modern, európai ország lesz-e.

Azt mondta, hogy nem kíván koalícióra lépni sem a szélsőjobboldali pártokkal, amelyek nem akarnak belépni az Európai Unióba, és nem akarnak együttműködni a NATO-val, sem azokkal a politikai szereplőkkel - a jelenlegi ellenzékkel - , amelyek szerint szankciókat kellene bevezetni a történelmileg és kulturálisan baráti Oroszország ellen. 

Politikai elemzők szerint valószínűleg nem a kormányfő által emlegetett "társadalmi összetűzések" miatt akar előre hozott parlamenti választásokat Aleksandar Vučić, sokkal inkább lehetséges, hogy az általa vezetett jobbközép Szerb Haladó Párt (SNS) szeretne megszabadulni baloldali koalíciós partnerétől, a Szerbiai Szocialista Párttól (SPS) vagy egyszerűen csak a kétharmados többség megszerzésére törekszik a parlamentben, amelyről két éve csak egy kevéssel maradt le.

Az áprilisi lesz a többpártrendszer bevezetése óta a tizenegyedik parlamenti választás Szerbiában, ugyanakkor a nyolcadik előre hozott választás, emellett 1990 óta harmadszor történik meg, hogy egy időben rendeznek önkormányzati, tartományi és parlamenti szavazást.