Auguszta
-3 °C
2 °C

Az USA tagállamai nem tilthatják a szíriaiak befogadását

2016.03.01. 06:33

Felfüggesztette a bíróság az indianai kormányzó rendeletét, amely megtiltotta a szövetségi állam dolgozóinak, hogy segítsék szíriai menekültek letelepülését az államban. A bírói döntés szerint a rendelet diszkriminatív – írta az MTI.

Mike Pence indianai kormányzó egyike volt annak a 25 amerikai kormányzónak, akik a novemberi párizsi terrortámadást követően felszólították Barack Obama amerikai elnököt, hogy az ország ne fogadjon be menekülteket Szíriából. A kormányzók attól tartottak, hogy a menekültek között olyanok is érkezhetnek, akik az Iszlám Állam (IS) terrorszervezethez kötődnek.

"Az állam lépése nyilvánvalóan diszkriminálja a szíriai menekülteket származásuk alapján" – jelentette ki Tanya Walton Pratt kerületi bíró. Az indianai ügyész fellebbez a döntés ellen.

 A kormányzói döntést jogi úton megtámadó civilszervezet álláspontja az, hogy a migrációs és menekültügyi politika a szövetségi kormány hatáskörébe tartozik.

Az Egyesült Államok idén tízezer szíriai menekültet fogadhat be. Az igazságügyi tárca novemberben tudatta: egy meg nem nevezett országból származó menekült családot Indiana helyett Connecticutban helyeztek el. A menekültek befogadásának támogatói hangsúlyozzák, hogy a befogadottak alapos biztonsági és háttérellenőrzésen esnek át, amely akár két évig is tarthat, mielőtt belépnek az országba.