Gerzson
-3 °C
2 °C

Belviszály robbant ki az Iszlám Állam fővárosában

2016.03.01. 00:20

Nyolc holland dzsihadistát ölt meg az Iszlám Állam a múlt héten Szíriában, mert a fegyveresek meg akartak szökni, majd elsáncolták magukat szállásukon - írta hétfőn a Rakkát Csöndben Lemészárolják (Raqqa Slaughtered Silently) nevű civil szervezet, mely az IS de facto fővárosából szivárogtat ki rendszeresen - általában pontosnak bizonyuló - értesüléseket.

A szervezet arról ír, hogy hónapok óta nőtt a feszültség egy 75 fős, marokkói származású holland dzsihadista sejt és a szervezet iraki vezetése között (az IS vezérkara és titkosszolgálata főleg iraki dzsihadistákból és Szaddam Husszein egykori tisztjeiből áll).

 A konfliktus akkor jutott robbanáspontig, amikor az al-Furruszija nevű városrészben elszállásolt holland brigád egyik tagját letartóztatták, és olyan kegyetlenül megkínozták a vallatás során, hogy abba belehalt. 

A hírre a holland-marokkói iszlamisták elsáncolták magukat szállásukon, és kapásból agyonlőtték azt az iraki tisztet, akit közvetítőként küldtek. Ezután az IS törzse nagyobb erőkkel vonult al-Furruszijába, és némi tűzharcot követően le is tartóztatták mind a 75 iszlamistát, közülük nyolcat pedig múlt pénteken példát statuálva kivégeztek. 

Az MTI a hírhez annyit hozzátesz, hogy a holland hírszerzés hivatalosan nem erősítette meg a kivégzések tényét. Egyébként az Iszlám Állam soraiban nagyjából 200 holland állampolgár harcol köztük ötven nő is.