A macedónok szerint jogos volt a könnygáz bevetése a menekültek ellen

2016-02-26T035343Z 1309707270 GF10000323316 RTRMADP 3 EUROPE-MIG
2016.03.01. 11:01 Módosítva: 2016.03.01. 15:24
  • A macedón külügyminiszter szerint jogos volt a könnygáz bevetése a menekültekkel szemben hétfőn az idomeni határátkelőnél. Mint Nikola Poposzki mondta, "nem hiszem, hogy az európai értékeknek megfelelő viselkedés lenne, hogy mintegy 400 fiatal férfi erőszakkal akar behatolni országunk területére a regisztrációra való legkisebb hajlandóság nélkül". Poposzki felhívta a figyelmet arra, hogy a helyzet robbanásveszélyes. Mint ismert, Macedónia több mint egy hete úgy döntött, hogy csak naponta 580 menekültet enged be az országba.
  • Az athéni kormány 470 millió euró (csaknem 146 milliárd forint) segélyt kért az Európai Uniótól a menekültválság kezelésére - jelentette az ANT1 görög tévécsatornára hivatkozva az MTI. Athén szerint a macedón határ lezárása miatt több mint 100 ezer menekült torlódhat fel Görögországban a következő napokban. A görög kormány az uniós segélycsomagból fedezné elszállásolásuk költségeit: a tervek szerint 50 ezer embert fogadótáborokban, további 50 ezret pedig olcsóbb szállókon helyeznének el. Emellett összesen 8200 rendőrre és civil segítőre lenne szükség a bevándorlók regisztrálásához, biztonságuk szavatolásához, élelmezésükhöz és egészségügyi szükségleteik kielégítéséhez.
  • Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök a Star tévécsatornának adott kedd reggeli interjújában megerősítette: csak olyan európai uniós határozatot fogad el, amely egyenletesen osztja el a menekülteket a tagállamok között. Ciprasz hangsúlyozta, hogy ezt az álláspontot fogja képviselni a március 7-én tartandó brüsszeli EU-Törökország csúcstalálkozón is.
  • Kedden több mint ezer, a görög szigetekről érkező migránst várnak a pireuszi kikötőbe. A parti őrség egyik tisztje elmondta, hogy a szeles idő miatt kevesebben merészkednek ki a tengerre, így valamelyest csökkent a beérkező menekültek száma. Ugyanakkor az elmúlt két napban 1272 menekültet mentett ki a háborgó Égei-tenger hullámai közül a görög parti őrség, illetve az Európai Unió határvédelmi ügynöksége (Frontex).
  • A görög hadsereg továbbra is teljes erőbedobással építi az újabb menekülttáborokat. Az idomeni határátkelőnél uralkodó zűrzavar enyhítésére összesen több mint 20 ezer ember elszállásolására alkalmas hét új tábort hoznak létre a macedón határ közelében. A görög-macedón határon már több mint 8 ezer bevándorló torlódott fel. Hétfőn több száz kétségbeesett migráns próbálta meg áttörni a határzárat, hogy bejuthasson Macedóniába.
  • Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint az év eleje és február 28. között már 131 724 migránsnak sikerült csempészhajókon vagy fából készült csónakokon elérnie a görög partokat - ez máris annyi, mint a tavalyi év első felében volt.


  • Hírek
  • Személyi kölcsön