Leszállítottak egy brit férfit a repülőről, mert imádkozásról csetelt

2016.03.03. 16:40

Egy keresztény brit férfit leszállítottak a repülőgépről, mert attól tartottak, hogy terrorista. Furcsán hangzik? Talán kevésbé lepődnek meg, ha úgy írjuk, hogy egy fekete, a társaival imádkozásról csetelő férfit leszállítottak a repülőgépről, mert attól tartottak, hogy terrorista.

A 40 éves, nigériai születésű Laolu Opebiyi Lutonban várt egy EasyJet-járat indulására a gép fedélzetén, és épp egy közös imádkozást szervezett Whatsappon a barátaival, amikor a biztonsági emberek odaléptek hozzá, és megkérték, hogy hagyja el velük a gépet. Mint kiderült, egy ismeretlen utastárs meglátta, hogy a fekete férfi imádkozásról írogat a telefonján, ezért értesítette a személyzetet. A helyzetet súlyosbította, hogy a csoportos beszélgetésnek az "ISI men" nevet adták, ami ugyan csak egy bibliai idézet rövidítése, de a gyanakvó utastárs valószínűleg összetévesztette az Iszlám Államot jelölő ISIS-szel.

A történet elsőre akár viccesnek is tűnhet, de jobban belegondolva inkább ijesztő, mert mutatja, milyen paranoiás és ellenséges hangulatot teremtett az utóbbi hónapok terroristafenyegetése Európában. Opebiyi nemhogy nem iszlamista terrorista, de még csak nem is muszlim vallású, hanem keresztény, és egy keresztény imakör szervezéséért szállították le a gépről.

A férfi érthetően ki is akadt, hogy az ismeretlen utas két perc alatt ráküldte a biztonságiakat, és mint mondta, még ha muszlim is lenne, akkor se tűrné ezt a bánásmódot.

Ha továbbra is átadjuk magunkat ennek az irracionális félelemnek, azt kell hogy mondjam, a terroristák elérték a céljukat

– mondta az eset után, amely egyébként nem ért véget a leszállítás után. Először az őrök elkérték a telefonját és a jelszavát, aztán kérdezgették, hogy biztosan nem is tervez-e áttérni a muszlim vallásra, végül mikor megbizonyosodtak, hogy valóban ártalmatlan – a táskájában tartott Biblia megvizsgálása után –, a pilóta nem volt hajlandó visszaengedni a gépre. Három órát várt a következő járatra, de közben egy másik utas, aki félelmében leszállt a gépről, észrevette, és követelte, hogy ne engedjék fel arra a gépre se.

Ráadásul Opebiyit  hazafelé nem engedte át az elektronikus kapu, és egy bevándorlási ügyintézővel kellett beszélnie, hogy hazatérhessen. Ezért most attól fél, hogy terrorizmusügyi figyelőlistára került, mert fekete és imádkozni akart.  • Hírek
  • Hírek