Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Szájbevarrással tiltakoznak Calais-nál

2016.03.03. 09:37 Módosítva: 2016-03-03 11:20:11
 • Görögország: A hadsereg egyik helikopterén szült egy menekült nő, amikor Kastellorizo szigetéről Rodoszra vitték. Kórházba vitték őket, mindketten jól vannak. (Ekathimerini.com)
 • Románia: Megérkezett a bukaresti repülőtérre azoknak a menedékkérőnek az első csoportja, akiket Románia az uniós kvótarendszer alapján vesz át Görögországtól és Olaszországtól. Egy menetrend szerinti járattal jöttek Athénból tizenöten. Ellenőrizték az irataikat, majd egy mikrobuszba ültették őket, ami a kelet-romániai Galati befogadóközpontjába indult. (MTI)
 • Finnország: Bezárnak tizennyolc állandó és ideiglenes menekültközpontot. Kihasználtságuk most 85 százalékos. Tavaly 32,5 ezren érkeztek Finnországba, főleg Irakból. (MTI)
 • Franciaország: Nagy-Britannia még húszmillió eurót ad Franciaországnak a calais-i válság kezelésére. Eddig több mint hatvanmilliót küldtek. A kikötő körüli övezet biztosítására és az embercsempészek elleni harcra költhetik a pénzt. (MTI)
 • Franciaország: Irániak egy csoportja szájbevarrással tiltakozik a francia hatóságok eljárása ellen a calais-i sátortáborban. „Emberek vagyunk. Hol a mi demokráciánk? Hol a szabadságunk?” feliratokat tartanak a magasba. (Thelocal.fr)
 • Szlovénia: 4500 éves sumér szobrokat találtak a hatóságok egy szlovéniai befogadóállomáson, a Macelj–Gruškovje határátkelőnél. Ez még novemberben történt, de a hírt csak most közölték. Megvárták, hogy a ljubljanai nemzeti múzeum megerősítse, eredeti alkotásokról van szó. A mezopotámiai fogadalmi szobrokat illegálisan áshatták ki Szíriában vagy Irakban. A feketepiacon több ezer eurót érhetnek. Nincs rajtuk pecsét vagy aláírás, a rendőrség szerint ez utal arra, hogy lopott műkincseket találtak. Ismeretlen tettes ellen nyomoznak, az Interpolt is értesítették. (MTI)
 • Görögország/Macedónia: A hét végéig akár húszezren is összegyűlhetnek a görög-macedón határon, Idomeninél, a macedón hatóságok ugyanis csak nagyon lassan engedik be a migránsokat. A táborban most 12 ezren vannak, próbálnak lépést tartani a növekvő létszámmal, de ez csak átmeneti megoldás. Egy csoport a sínekre ült, akadályozzák a teherforgalmat. A macedón hatóságok lassú tempója ellen tiltakoznak. (M1 / MTI) 
   
 • Görögország: „Számolnunk kell azzal az eshetőséggel is, hogy Macedónia teljesen lezárja a határt. Amíg ez így lesz, és amíg nem áll fel az európai migráns-áthelyezési és letelepítési program, addig ezek az emberek nálunk lesznek” – mondta Joannisz Muzalasz görög bevándorlásügyi miniszter, miután polgármesterekkel tárgyalt. Akár 150 ezer ember ideiglenes ellátására is felkészülnek. (MTI)
 • Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint az év első két hónapjában több mint 130 ezer menekült érkezett Európába, főként Törökországból. (MTI)