Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

A német alkancellár Orbánt korholja

2016.03.04. 11:45
Orbán Viktor magyar miniszterelnök "kihasználja, hogy a német kancellárt naponta hátba támadja saját pártcsaládja" - mondta Sigmar Gabriel német alkancellár, egyben a szociáldemokrata párt (SPD) elnöke egy pénteki lapinterjúban Horst Seehofer bajor kormányfő budapesti látogatásával kapcsolatban. Orbán pénteken fogadja a bajor miniszterelnököt Budapesten.

Sigmar Gabriel a Stuttgarter Zeitung című lapban megjelent interjúban azt mondta, hogy Horst Seehofer - az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke-, valamint a CDU választási kampányt folytató Rajna-vidék-Pfalz és Baden-Württemberg tartományi szervezeteinek vezetői - Julia Klöckner és Guido Wolf - a menekültválsággal kapcsolatos tevékenységükkel "megnehezítik a kancellár életét", írta az MTI.

Így az a "paradox helyzet állt elő, hogy jelenleg csak az SPD garantálja Merkel asszony cselekvőképességét" - mondta Sigmar Gabriel.

Arra a felvetésre, hogy igazolva látják figyelmeztetéseiket az olyan politikusok, mint Orbán Viktor, akik azt mondták, hogy nem történt volna baj, ha időben lezárják a határokat, Sigmar Gabriel azt mondta: az a "keserű félelmem, hogy ez a hozzáállás csak azt eredményezi, hogy a Földközi-tenger nyáron ismét veszélyes menekülési útvonal és temető lesz". 

A SPD és a Zöldek is bírálták a találkozót

Bírálta Horst Seehofer budapesti látogatását az SPD főtitkára is. Katarina Barley a Passauer Neue Presse című lapnak az újság pénteki beszámolója szerint a bajor miniszterelnökkel kapcsolatban egyebek között megjegyezte: "akinek ilyen barátai vannak, annak nincs szüksége ellenségekre".

Bírálta a bajor miniszterelnököt az ellenzéki Zöldek parlamenti (Bundestag-) frakciójának vezetője, Anton Hofreiter is, aki a Passauer Neue Pressének azt mondta, hogy Horst Seehofer a budapesti látogatása révén "gyengíti a szövetségi kormány tárgyalási pozícióját a hétfői EU-csúcson", és ezzel "a CSU sérti a német érdekeket".