Gerzson
-3 °C
2 °C

Lemondott a lengyel hadsereg öt magas rangú tábornoka

2016.03.04. 23:36 Módosítva: 2016-03-04 23:37:52

Lemondott a lengyel hadsereg főparancsnokságának öt magas rangú tábornoka  - írja az MTI. A hírt péntek este a lengyel nemzetvédelmi tárca szóvivője, Bartlomiej Misiewicz is megerősítette. A lengyel média szerint a lemondások a nemzetvédelmi miniszter által kilátásba helyezett kádercserékkel függenek össze. 

Hivatalosan nem tették közzé a lemondott tábornokok nevét, de úgy tudni, köztük van a főparancsnokság vezérkari főnöke, Ireneusz Bartniak tábornok, valamint a szárazföldi haderőnem, a haditengerészet, illetve a páncélos erők és légiszállítású alakulatok parancsnoka is.

A lemondásokról szóló sajtóértesülések megelőzték a tárcához hivatalosan benyújtott lemondásokat. A szóvivő szerint a katonák a sajtó közvetítésével kommunikálnak feletteseikkel, ezt viszont a tárcánál nem vették jó néven. A lemondásokra ráadásul nem sokkal a júniusban esedékes, 27 ezer lengyel és külföldi katona részvételével tervezett Anakonda-16 fedőnevű lengyelországi hadgyakorlat, valamint a júliusi varsói NATO-csúcstalálkozó előtt került sor.

Ez csak a jéghegy csúcsa

Tomasz Siemoniak volt nemzetvédelmi miniszter, a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform képviselője péntek reggel az RMF FM lengyel kereskedelmi rádiónak nyilatkozva úgy vélte: a tízfős főparancsnokság öt tábornokának távozása csak a jéghegy csúcsa, más hivatásos katonák is távoznak majd. Az üggyel jövő szerdán a lengyel szejm nemzetvédelmi bizottsága foglalkozik. Ennek elnöke, a kormányzó Jog és Igazságosság képviselője, Michal Jach tüntetésnek minősítette az öt tábornok egyidejű döntését.

A lengyel nemzetvédelmi tárca adatai szerint a 100 ezer fős lengyel hadseregben a tavalyi év végén 121 tábornok teljesített szolgálatot. A lengyel sajtóban pénteken megjelent kommentárok a lemondásokat közvetlen összefüggésbe hozzák Antoni Macierewicz lengyel nemzetvédelmi miniszter napokban tett bejelentésével, miszerint a lengyel hadseregben nem futnak be ezentúl karriert azok a katonák, akik 1989 előtt, azaz még a szocializmusban kezdték el szolgálatukat, illetve akik a szovjet tisztiiskolákban végeztek.