Benedek
-5 °C
5 °C

Fejszével hadonászott egy férfi egy zimonyi buszon

2016.03.04. 10:15
Idén még a tavallyinál nagyobb menekültáradat is lehetséges, ha nem lesz változás a Közel-Keleten. Az Eurostat szerint tavaly 1,25 millióan jöttek, főként Szíriából és Irakból. Az EU menekültügyi biztosa bekeményítene, de a gyakorlatban ez nehezen mehet.
 • Szerbia/Macedónia: Röszke után most Szerbia és Macedónia között akadályozza a vasúti forgalmat a menekültek áradata. A szerbiai Presevo és a macedóniai Tabanovci közötti pályán tiltakozásul száz ember a sínekre ült, így délután fél 5-től a vonatok nem járnak. Hogy mi ellen tiltakoznak, azt nem tudni. (MTI)
 • Ljubljana: A szlovén miniszterelnök is bírálta Angela Merkelt, akit személyesen ugyan nagyra becsül emberségességéért, de nem volt precíz, és kijelentésével elindított egy menekülthullámot. A liberális-szociáldemokrata kormánypártot vezető Miro Cerar szerint országának meghatározott időre be kell majd fogadnia néhány ezer embert. 
 • Szerbia: Őrizetbe vették az 51 éves Muhamed K.-t Belgrád egyik városrészében, Zimonyban (Zemun), mert egy fejszével hadonászott a 601-es buszon, közben azt üvöltötte, hogy „Allah akbar”, és azt, hogy megöli a szerbeket. Az utasok felhívták a rendőröket, akik egy megállóban már várták a Muki néven is ismert férfit, majd az újbelgrádi kapitányságra vitték. (Blic.rs
 • Svédország: Halálra késeltek egy tizenkilenc éves férfit az ország középső részén lévő Lindesberg befogadóközpontjában. A gyilkosságnak három gyanúsítottja van, mindannyian harmincas férfiak. Állampolgárságukat nem tette közzé a rendőrség. Az áldozat és a feltételezett elkövetők is a befogadóközpontban laktak. Az indíték egyelőre ismeretlen. (Thelocal.se)
 • Brüsszel: Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerint tavaly rekordszámú, 1,25 millió menedékkérő érkezett Európába, ez több mint kétszerese a 2014-ben regisztrált számoknak. A legtöbben (363 ezren) a polgárháború sújtotta Szíriából jöttek, Afganisztán (178 200) és Irak (121 500) követi, de sokan érkeztek Koszovóból, Albániából, Pakisztánból és Eritreából is. (MTI)
 • Brüsszel Aki jogosult nemzetközi védelemre, annak meg kell kapnia, aki pedig nem, azt vissza fogjuk küldeni – idézte az MTI Dimitrisz Avramopuloszt. Az Európai Bizottság migrációs politikáért felelős tagja pénteki sajtótájékoztatójánbeszélt arról, hogy csak egy biztos útitervvel lehet helyreállítani Schengen zavartalan működését. Avramopulosz nyilatkozata jól hangzik, a gyakorlatban azonban semmiféle könnyebséget nem jelent az EU-nak: tengeren begyűjtött menedékkérőket nem lehet azonnal visszaszállítani Törökországba, még ha erre Ankara hajlandó is lenne. Az elutasításhoz le kell bonyolítani az EU területén a menekültügyi eljárást, csak ezután lenne visszatoloncolható, akinek kérelmét elutasítják.
 • Horvátország: A kormány döntött az államhatár védelméről szóló törvény és a védelmi törvény módosításáról. A hadsereg kivételes helyzetekben segítséget nyújthat a rendőrségnek. Mindkét javaslatot elküldték a parlamentnek. (MTI)
 • Görögország: Sártengerré változtatta a zuhogó eső az idomeni menekülttábort, ahol több mint 12 ezren várnak arra, hogy Macedónia beengedje őket. A rögtönzött sátrak sem védenek, sokan teljesen átáztak, ráadásul csak öt fok van. Ennek ellenére a várakozók nem akarnak beköltözni a határtól néhány kilométerre lévő menekülttáborba, mert abban reménykednek, hogy Macedónia továbbengedi őket Nyugat-Európa felé. (MTI)
 • Törökország: Nem jogerősen négy év börtönre ítéltek két szíriai embercsempészt Ajlan Kurdi haláláért. Ő az a hároméves kisfiú, aki az Égei-tengerbe fulladt, amikor hajójuk elsüllyedt tavaly szeptember 2-án. A holttestéről készült kép bejárta, és megdöbbentette az egész világot, és megosztotta a sajtót. Édesapját, Abdullah Kurdit a hajó több utasa embercsempészettel gyanúsította meg. (AP / Index)
 • Spanyolország: Használt ruhaként próbált meg eljuttatni húszezer katonai uniformist az Iszlám Államnak egy csoport, amelynek hét tagját még február elején fogta el a rendőrség. A szállítmányt most foglalták le két spanyol kikötőben. A terepszínű katonai gyakorlóruhákat, más, hétköznapi ruhák alá rejtették három konténerben. Kettőt Valencia, egyet pedig Algeciras kikötőjéből akartak eljuttatni hajóval a közel-keletre. (MTI)
 • Görögország / Macedónia: Az ENSZ Gyermekjogi Szervezete azonnali beavatkozást sürget a görög–macedón határon. A helyzet humanitárius katasztrófával fenyeget. A legutóbbi adatok szerint 34 százalékuk gyerek. Nemcsak a török partvonalhoz közeli görög szigeteken, de még a fővárosban, Athénban is benépesültek a parkok, közterek, mindenhol menekülteket látni. (Euronews)

Németország: A rendőrség még vizsgálja, kapcsolatban állt-e iszlám szélsőségesekkel az a tizenöt éves lány, aki még szombaton megkéselt egy rendőrt a hannoveri vasútállomáson. A lány nemrég Törökországban járt, és a nyomozók arra kíváncsiak, hogy turistaként vagy más céllal utazott-e oda. Az ügyészségi szóvivő nem kommentálta azt a sajtóértesülést, hogy a tinédzser a török–szír határon is megfordult, mielőtt visszatért Németországba, és állítólag az anyját is figyelmeztették arra, hogy a lány fogékony a radikális eszmékre. (Thelocal.de)