Emőke
-4 °C
9 °C

Szlovénia és Szerbia éjféltől korlátozza a menekültek beengedését

2016.03.08. 22:26

Szlovénia éjféltől ismét szigorít az migránsok beengedésének szabályain, csak azokat engedi be, akik érvényes útlevéllel és vízummal rendelkeznek vagy menedéket kérnének Szlovéniában, tájékoztatták a horvát hatóságok Szerbiát.

Belgrád pedig bejelentette, hogy ezentúl hasonló korlátozásokat léptet életbe, mint az uniós országok, írta az MTI. A szerb belügyminisztérium tájékoztatása szerint a szerb intézkedések a Macedóniával és a Bulgáriával közös határra vonatkoznak.

A szlovén belügyminisztérium honlapján olvasható indoklás szerint Ljubljana az Európai Unió és Törökország részvételével tartott hétfői brüsszeli csúcson elhangzottakkal összhangban lép fel azzal, hogy igyekszik visszaállítani a schengeni határok védelmét.

Eszerint éjféltől Szlovéniába csak azok a menekültek léphetnek be, akik rendelkeznek a szükséges dokumentumokkal, kifejezik szándékukat, hogy Szlovéniában szeretnének menedéket kérni, vagy akik "humanitárius okokból" menekülnek az országba.

Ez egyben azt is jelenti - áll a szlovén belügyminisztérium közleményében -, hogy éjféltől Ljubljana már nem tartja magát ahhoz a megállapodáshoz, amelyet február közepén a térség rendőrségi vezetői kötöttek Zágrábban arról, hogy 580-ra korlátozzák a nyugat-balkáni országok területén naponta átengedett migránsok számát.