Áron
-4 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Sok a csendőr a székely tüntetésen

2016.03.10. 15:33
A csendőrség és a rendőrség erőinek hangsúlyos jelenléte mellett kezdődött el Marosvásárhelyen a székely szabadság napja alkalmából szervezett megemlékezés és tiltakozás.

A marosvásárhelyi székely vértanúk emlékművénél a megemlékezés meghirdetett időpontjában több ezren gyülekeztek, akiket a parajdi fúvószenekar indulói szórakoztattak, jelenti a helyszínről az MTI.

Székelyföld területi autonómiáját és az erről szóló párbeszéd elindítását követeli a székely szabadság napja alkalmából szervezett marosvásárhelyi tüntetés kiáltványa, melyet Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke olvasott fel csütörtökön a székely vértanúk emlékműve előtt.

Az elmúlt negyedszázad "önfeladó" politizálását bírálva az autonómia melletti következetes, megalkuvás nélküli kiállásra buzdította beszédében honfitársait Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke.

A tüntetők elsősorban székely zászlókat és településneveket jelző táblákat hoztak magukkal, de egy transzparens a merényletkísérlettel vádolt kézdivásárhelyi férfiak képét mutatta, azzal a román és angol nyelvű felirattal, hogy "vád: terrorizmus, bizonyíték: magyar". Az emlékmű mellé állították fel a Romániából kitiltott Szávay Istvánnak, a Jobbik alelnökének az életnagyságú képét. 

A rendőrség a Marosvásárhelyre tartó autóbuszok mindegyikét leállította, és az autóbusz-vezetőknek nemcsak a személyi okmányait, hanem a telefonszámát is elkérte - értesült az MTI a helyszínre tartó tiltakozóktól. A rendőrök felszólították a tüntetőket, hogy távolítsák el a székely zászlók rúdjának a hegyes végződését. 

A megemlékezés keretében beszédet mond Izsák Balázs, az SZNT elnöke, Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke, Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke, Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke, valamint Marc Gafarot i Monjó, a Katalán Demokratikus Konvergencia Párt külügyi kabinetvezetője, Günther Dauwen, az Európai Szabad Szövetség (EFA) igazgatója, illetve José Mari Etxebarria, a Baszk Nemzeti Párt képviselője.

A résztvevők kiáltványt fogadnak el, amelyet Maros megye prefektusának adnak át.

A (magyar) Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága támogatja a Székely Nemzeti Tanács által szervezett marosvásárhelyi felvonulást, amely Székelyföld autonómiájának fontosságára hívja fel a figyelmet.