Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Még több határt zárna le az osztrák külügyminiszter

2016.03.13. 07:52

Újabb határok lezárását tartja szükségesnek Európában az osztrák külügyminiszter egy német lapnak adott nyilatkozata szerint. "Az embercsempészetet nem lehet teljesen megszüntetni. Ezért mindent, amit most a nyugat-balkáni útvonalon teszünk, meg kell tennünk majd az Olaszország-Földközi-tenger útvonal mentén is, hogy világos legyen, hogy véget értek azok az idők, amikor a menekülteket továbbengedték Közép-Európa felé - bármelyik útvonalról is legyen szó" – mondta Sebastian Kurz a Bild am Sonntag című, vasárnap megjelenő újságnak adott interjúban, amelyet a Reuters hírügynökség ismertetett előzetesen.

Az osztrák külügyminiszter ismét bírálta a menekültpolitikában korábban alkalmazott politikát – írja az MTI. "Fel kellett hagynunk azzal, hogy minden menekültet, aki megérkezett Görögországba, államilag szervezetten Közép-Európába szállítottunk. Habár ez a menekültek kívánsága szerint volt, ami emberileg indokolt volt, de azt is előidéztük vele, hogy egyre több menekült kelt útra. Helyes volt, hogy ennek véget vetettünk a balkáni útvonal lezárásával." Kurz szerint a határokat csak akkor szabad újra megnyitni, ha elapad az Európába irányuló menekülthullám.

Kurz szerint az EU-nak segítséget kell nyújtania Macedóniának a határai lezárásához. "A macedónok végzik el helyettünk a nehéz feladatot, hogy megállítsák a menekültek beáramlását, mindaddig, amíg Görögország nem teszi azt. Macedóniának a segítségünkre van szüksége, személyzet és felszerelések formájában" – mondta Kurz.

Gjorge Ivanov macedón államfő pénteken a Bildnek azt mondta, Macedónia fizet meg a menekültválságban az Európai Unió hibáiért. Úgy fogalmazott: Miközben Görögország átengedte a menekülteket, köztük iszlamistákat is, Macedónia védi Európát, noha nem tagja az EU-nak. Mégis egyetlen centet sem kapott az EU-tól, míg Görögország megint kapott 700 millió eurót.