Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Ukrajnában fellángoltak a harcok

2016.03.13. 17:59 Módosítva: 2016-03-13 18:00:00

Súlyosbodtak a harcok a hétvégén a Donyeck-medencében, írja az MTI. Az ukrán hírszerzés szerint újabb katonákat küldtek Oroszországból Ukrajna keleti részébe.

Olekszandr Motuzjanik, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője vasárnapi kijevi sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy az elmúlt napon hét ukrán katona sebesült meg a kelet-ukrajnai harcok övezetében. A hadműveleti parancsokság vasárnapi közleménye szerint több mint hetvenszer támadtak Moszkva által támogatott szakadárok az ukrán hadsereg állásaira.

A legsúlyosabb helyzet a Donyeck körzetében lévő Avgyijivka településnél alakult ki, ahol akna- és gránátvetők mellett harckocsival is lőttek a szakadárok. A térségben a minszki egyezmény által tiltott 122 mm kaliberű nehézfegyvereket is bevetettek az ukrán fegyveres erők ellen. A védelmi tárca közleménye szerint a Donyecktől mintegy 30 kilométerre északra fekvő Jaszinuvata településnél észleltek a felderítők egy orosz katonai konvojt, négy csapatszállító teherautót nagyjából 90 katonával, négy teherszállítót járművet, amelyek harckocsikhoz és 120 milliméteres aknavetőkhöz szállítottak lövedékeket, valamint hat BMP-2 típusú gyalogsági harcjárművet.

Kijev úgy véli, a katonákat a tűzvonalban szolgálók felváltására küldték a Jaszunivata mellett fekvő Avgyijivka településnél. Az ukrán felderítés szerint ugyanis komoly veszteségeket szenvedtek az ott folyó harcokban a "szakadár-orosz" erők, értesülésük alapján az egyik donyecki kórházba 23 holttestet és 34 sebesültet szállítottak be szombaton Avgyijivka felől. Ezt az információt az önkényesen kikiáltott szakadár Donyecki Népköztársaság "védelmi minisztériuma" nem erősítette meg.

A DAN donyecki szakadár hírügynökség saját forrásra hivatkozva azt írta, hogy négy fegyveres sebesült meg az elmúlt napban. A szakadár terület "védelmi minisztériuma" azt közölte, hogy a donyecki térségben több mint egy hete folyó súlyos harcokban legalább 30 ukrán katona esett el és 73 sebesült meg. Eduard Baszurin, a tárca szóvivője szombati sajtótájékoztatóján azt állította, hogy az ukrán fegyveres erők titokban temetik el az elesett katonákat. Vasárnap a Donyeckből arról számoltak be, hogy előző nap kétszázszor lőtték az ukrán fegyveres erők a megye szakadár ellenőrzésű részét, Donyeckből és az onnan északra fekvő, szakadár ellenőrzésű Horlivka térségéből jelentettek súlyos tűzharcokat. Közleményük szerint a két várost összekötő úton lévő jaszunivatai ellenőrző pont környékére az ukrán hadsereg hat harckocsi-lövedéket, 43 darab, 82 és 120 milliméteres aknát lőtt ki.