Valter
15 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Több milliós tömeg tüntet a brazil kormány ellen

2016.03.14. 10:13

Több mint hárommillió ember vonult utcára országszerte Brazíliában, a kormány elleni tiltakozásként vasárnap. A kormány és a munkáspárti Dilma Rousseff elnök elleni tüntetés kiváltója a rég nem látott mértékű gazdasági válság és az ország történetének legnagyobb korrupciós botránya, amely az állami tualjdonú Petrobras olajvállalat körül bontakozott ki, de több tucat másik cég és szinte minden nagyobb párt politikusai is érintettek.

A tüntetéshullám az ország mind a 26 államán és a Szövetségi Kerületen is végigsöpört. A legnagyobb Sao Paulóban volt, ahol egy helyi közvélemény-kutató cég becslése szerint 450 ezren vettek részt, ami több mint duplája a tavalyi óriástüntetésen megjelenteknek. A szervezők, a rendőrség és a média szerint viszont még ennél is jóval nagyobb megmozdulásról van szó. A Globo brazil lap rendőrségi forrásokra hivatkozva arról írt, hogy országszerte 326 városban összesen 3,5 millióan vonultak utcára, csak Brazíliavárosban 100 ezren.

A tiltakozás már tavaly is intenzív volt, de a beszámolók szerint az idei nemcsak még nagyobb, de színesebb is: kevésbé domináns a szélsőséges politikai erők részvétele, többféle társadalmi réteg képviselteti magát, és volt munkáspártiak is nagy számban csatlakoznak.

Rousseff körül egyre fogy a levegő, a mögötte álló koalíció legnagyobb pártja fontolgatja, hogy kiugrik a szövetségből, és az elnököt bizalmatlansági indítvány is fenyegeti. A tömeg elsősorban nem is az ellenzéki erőkben bízik, hanem az igazságszolgáltatásban, amely a korrupciós botrányt is elkezdte feltárni.

Ez nagy tömeg? Ugyan!

Bár a tízmilliós Magyarországról már a 3,5 milliós tüntetés is nehezen emészthető számnak tűnik, valójában még ez is eltörpül néhány valóban gigantikus tömegdemonstráció mellett, amelyeket az utóbbi években a világban tartottak. A legnagyobb békés tüntetésen a becslések szerint több mint 30 millióan vettek részt 2013. február 10-én, az indiai Alláhábádban. A dobogó mindkét további helyén Irak áll: 2015 végén 26 millióan, egy évvel korábban 20-22 millióan gyűltek össze Karbalában a tiltakozók. Brazília eddigi legnépesebb eseménye 1994-ben volt, ekkor 4,2 millióan voltak csak Rio de Janeiróban. Akkor viszont nem politikai tiltakozás, hanem egy Rod Stewart koncert mozgatta meg a tömeget.