Gellért, Mercédesz
11 °C
22 °C

USA és Kuba, két jóbarát

2016.03.15. 17:31

Barack Obama pár nap múlva kezdődő kubai látogatása előtt a washingtoni kormány újabb, a mindennapi életet is könnyítő intézkedésekről döntött a Kubával kapcsolatban, írja az MTI.

Amerikai állampolgárok a jövőben nem csak drága társasutazás keretében utazhatnak majd Kubába, hanem egyénileg is, mégpedig akkor és oda, amikor és ahová akarnak. Igaz, ehhez ezután is részletes kérdőívet kell kitölteniük, és motivációként "oktatási célú" utazást kell megjelölniük.

Az amerikai pénzügyminisztérium egyúttal bejelentette azt is, hogy amerikai bankok - ha átmenetileg is, de - bonyolíthatnak kubai kormányzati pénzügyi tranzakciókat is. Ez utóbbiak eddigi tiltása megnehezítette Kuba számára, hogy nemzetközi vásárlásokat és eladásokat hajtson végre: ez Havanna egyik legfőbb panasza volt.

Az új intézkedések egyúttal lehetővé teszik azt is, hogy kubai állampolgárok bankszámlát nyithassanak amerikai bankokban, és felhatalmazást adhassanak Egyesült Államokban élő kubaiaknak például bérük átutalására vagy más pénzügyi tranzakciók kezelésére.

Az intézkedések bejelentése öt nappal Barack Obama történelminek minősített kubai vizitje előtt történt, ez már az ötödik intézkedéssorozat, amely alaposan fellazítja a szigetország elleni - egyébként változatlanul érvényben lévő - kereskedelmi embargót. Így most, több mint egy évvel azután, hogy Barack Obama elnök és Raúl Castro kubai vezető bejelentette a diplomáciai kapcsolatok helyreállítását, amerikai vállalkozók Kubában létesíthetnek gyártóüzemeket, kereskedelmi kapcsolatokat tarthatnak Kubával, és nemsokára megindulnak a közvetlen kereskedelmi légijáratok is a két ország között.

A Starwood hotellánc azt is bejelentette: már csak az amerikai hatósági engedélyre vár, hogy Kubában is szállodákat működtethessen. "A mai lépések az elmúlt tizenöt hónap döntéseire építenek, és segítségükkel lebontjuk a gazdasági akadályokat, lehetővé tesszük a kubaiaknak, hogy éljenek a gazdasági szabadság adta lehetőségekkel, és új fejezetet nyitunk az amerikai-kubai kapcsolatokban" - fogalmazott Jacob Lew, pénzügyminiszter. Vasárnap kezdődő kubai vizitjére Obama elnököt legalább húsz kongresszusi képviselő is elkíséri majd.