Ágnes
-1 °C
2 °C

Visszaküldik Görögországba a Macedóniába átjutott menekülteket

2016.03.15. 07:52

Elkezdték visszaküldeni Görögországba azokat a migránsokat, akik hétfőn, elhagyva a görög-macedón határon fekvő idomeni sátortábort, a határkerítést megkerülve, egy áradó folyón átkelve bejutottak Macedóniába - közölte egy macedón rendőrségi forrás, amit szemlézett az MTI.

 Ivica Bocevski, Gjorge Ivanov macedón elnök szóvivője a történteket "nagyméretű illegális határátkelésre tett kísérletnek" nevezte, és hangsúlyozta, hogy Macedónia "nem fogja engedni a balkáni útvonal újbóli megnyitását". "Le van zárva" - jelentette ki. 

Hétfőn - a határátlépő menedékkérőket kísérő - több tucat, a macedón hatóságok szerint mintegy 80 újságírót és fotóriportert vettek őrizetbe. A macedón rendőrség határsértéssel gyanúsította meg őket. Sokukat este 10 óráig tartottak őrizetben, azután bírság ellenében elengedték őket. 

A macedón belügyminisztérium szóvivője azzal indokolta az újságírók viszonylag lassú elengedését, hogy az aktivisták és olykor a menedékkérők is újságíróknak adják ki magukat, ezért mindenkit egyesével ellenőriztek. 

Előállították az MTI fotóriporterét is, aki elmondta: a rendőrség közölte az újságírókkal, hogy 260 eurós bírság ellenében elhagyhatják Macedóniát, ahova fél évig nem térhetnek vissza. A rendőrség szerint a bírságot ki nem fizetők elhúzódó bírósági eljárásra, majd annak végén még komolyabb bírságra számíthatnak. 

Az MTI munkatársa azt is elmondta: két kisebb folyón átkelve követte a tömeget, és a második folyó átlépése után nem jelezte semmi, hogy macedón területre léptek volna, ezért az újságírók tudtukon kívül keresztezték a görög-macedón határt.

Migránsügyi rövidhíreink:

  • Szlovénia: a szlovén-horvát határon lassan lecserélik az ideiglenes szögesdrótot rácskerítésre, először a települések és turisztikai látványosságok melletti szakaszokon, közölte hétfőn a szlovén belügyminisztérium szóvivője, írja az MTI.
  • Osztrák jogi szakértők szerint nem kifogásolható a menedékkérők befogadásának ausztriai korlátozása – közölte az Oberösterreichischen Nachrichten tartományi lap kedden, kormányközeli értesülésekre hivatkozva. A januárban meghozott intézkedés szerint naponta legfeljebb 3200 migráns léphet be Ausztriába, és a déli határnál legfeljebb 80 menedékkérelem nyújtható be. Egy korábbi döntés szerint az idén legfeljebb 37 500, 2019-ig összesen mintegy 130 ezer migránst engednek be az országba. A jogi szakértőket a külügyminisztérium és a kancelláriahivatal illetékes osztályai kérték fel még januárban, hogy elemezzék az osztrák döntést.
  • Manuel Valls francia miniszterelnök üdvözölte Németország "bátorságát" a migránsok befogását illetően, de megerősítette, hogy Franciaország nem engedhet meg magának korlátlan befogadást. Valls megerősítette, hogy Párizs 30 ezer menekült befogadására kötelezte el magát két év alatt.
  • Az Európában állomásozó amerikai fegyveres erők parancsnoka úgy nyilatkozott: Moszkva "fegyverként használja" a migránsválságot, tízezreket kényszerítve arra, hogy Európába meneküljenek. Ben Hodges altábornagy kedden a BBC-nek kijelentette: a NATO is megszenvedné, ha Nagy-Britannia távozna az Európai Unióból. Oroszország ukrajnai agressziója és szíriai beavatkozása Európa biztonságát is veszélyezteti - tette hozzá.
  • „Európának olyan egyértelmű üzenetet kell megfogalmaznia a migránsok és a mögöttük álló bűnöző és embercsempész hálózatok számára, miszerint olyan védelmi vonal állt fel az európai külső határokon, amelyen nem lehet csak úgy áttörni” - mondta kedden újságíróknak Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai ügyekért felelős államtitkára a tagországok európai ügyekkel foglalkozó tárcavezetőinek keddi brüsszeli tanácskozása után.
  • A migránsválságról és a magyar-jordán kapcsolatok fejlesztéséről tárgyalt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes jordániai látogatásán. A kormányfő helyettese részt vett az ammani nagykövetség március 15-i nemzeti ünnepi megemlékezésén is. A Miniszterelnöki Sajtóiroda tájékoztatása szerint a jordániai látogatáson tartózkodó Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kedden Ammanban találkozott a jordán parlament vezetőivel, mindkét részről méltatták a magyar-jordán kormány- és parlamentközi kapcsolatok alakulását.

Tegnapi migránsügyi híreinket itt találja.