Herman
3 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Na, csak meglett a szlovák kormány

2016.03.16. 18:51

Úgy tűnik, szerda délutánra véget ért Szlovákiában a koalíciós vajúdás: a bumm.sk szlovákiai magyar hírportál szerint a következőképp fog felállni az ideológiailag elég heterogén koalíció:

  • A választáson legtöbb szavazatot kapó, de a többségtől messze elmaradó Smer adja a kormány gerincét. Robert Fico megtartja a miniszterelnöki posztot, párttársai adják a belügy-, a pénzügy-, a munkaügyi, a kulturális-, egészségügyi és a védelmi minisztert. 
  • Ján Slota egykori pártja, a szélsőjobboldalról közép felé lavírozó SNS kapja a gazdasági minisztériumot, az iskolaügyet és a mezőgazdaságot.
  • A magyar-szlovák megbékélést zászlajára tűző Híd jelöli ki az igazságügyi minisztert Lucia Žitňanská személyében valamint a környezetvédelmi minisztert Solymos László személyében.
  • A Sieť (Háló)egy minisztériumot kap, a közlekedésit.

A parlament elnöke az SNS vezetője, Andrej Danko lesz, a négy alelnök közül hármat a többi koalíciós párt adja - egyikük a Híd elnöke, Bugár Béla lesz -,  egy alelnöki poszt pedig marad az ellenzéknek. A parlamenti bizottságok elosztása tekintetében megmarad a hagyomány, vagyis az ellenőrző bizottságok élére az ellenzék állíthat vezetőt, a többi bizottsági poszt pedig arányosan oszlik meg a koalíció pártjai között.