Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

35 ezer iraki menekül az Iszlám Állam elleni harc miatt

2016.03.17. 00:00

 Az iraki kormányerők sikeresen előretörtek az Iszlám Állam szélsőséges szunnita szervezet erői ellen Hit városának térségében. Az Egyesült Államok katonai szóvivője, Steve Warren ezredes beszámolója szerint 35 ezer ember menekült el az otthonából az összecsapások miatt, írja a France24 az AFP-re hivatkozva.

Warren azt is közölte, hogy az iraki kormányerőkkel teljesen együttműködött az Egyesült Államok vezette koalíció és több légicsapással segítették az előretörést. A szóvivő szerint a menekülésben lévő emberekről való gondoskodás nagy kihívást jelent az iraki kormánynak.

A hadsereg az elmúlt napokban szórólapokat is terjesztett a térségben, hogy figyelmeztesse a civil lakosságot a készülő offenzívára. Warren arról tájékoztatott, hogy a menekülő emberek között a terrorszervezet 149 tagja próbált meg elvegyülni, de őket kiszűrték a biztonsági erők.

Bagdad az elmúlt hónapokban folyamatosan szorította vissza az Iszlám Állam erőit az ország területén. Az iraki hadsereg decemberben foglalta vissza Rámádi városát a szélsőséges szunnita szervezettől, azóta az Eufrátesz folyó mentén folytatják az előrenyomulást. Itt található az IS egyik jelenlegi központja, Hit városa. Londoni stratégiai elemzők szerdán ismertetett kutatása alapján az Iszlám Állam az elmúlt 15 hónapban elvesztette területének 22 százalékát.