Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Föderációba tömörülnek a szíriai kurdok, ebből még baj lehet

2016.03.17. 14:41

A szíriai kurdok csütörtöki döntése értelmében föderációba tömörülnek az észak-szíriai kurd önigazgató térségek - közölte Szihanuk Dibo, a Demokratikus Egyesülés Pártjának (PYD) tisztségviselője. "Jóváhagytuk a Rodzsava térségben létrehozandó föderatív rendszer tervezetét" - mondta Aldar Hszelil, az előkészítő bizottság egyik tagja. Ő arról is beszélt, hogy nap folyamán tanácsok jönnek létre, amelyek feladata a régió határainak meghúzása és a rendszer természetének meghatározása lesz.

Az északkelet-szíriai Rmejlanban tartott kurd konferencián megszavazott föderáció Afrint, Kobanit és Dzsazirit, valamint a nemrég elfoglalt észak-szíriai területeket egyesíti majd.

Az első lépés a függetlenedés felé

A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontjának (OSDH) értesülése szerint az eredetileg szerdára tervezett szavazás azért csúszott egy napot, mert az arab és keresztény kisebbségek biztosítékokat követeltek, hogy az autonómia irányába tett lépés később nem vezet majd a Szíriától történő elszakadáshoz.

A föderatív régió az első lépés lehet az országon belüli, szélesebb körű autonómia felé, amilyet Irakban is élveznek a kurdok. Ha az ötlet más kisebbségek körében is követőkre talál, az akár Szíria felosztásához is vezethet, aminek gondolatát mind a kormány, mind az ellenzék elutasítja.

A szíriai kormány és a törökországi székhelyű Szíriai Nemzeti Koalíció nevű ellenzéki ernyőszervezet is azonnal elutasította a szíriai kurd föderáció létrehozásról szóló bejelentést.

Washingtonban nem örülnek

Az Egyesült Államok bár teljes mértékben támogatja a Szíriában harcoló kurd erőket az Iszlám Állam elleni háborúban, de szerdán arra figyelmeztették a kurd csapatokat, hogy az USA nem ismerne el egy az országból kiszakított autonóm területet, írja az AFP.

"Nem fogunk elismerni semmilyen önjelölet autonóm zónát Szíria területén belül" - közölte Mark Toner az USA külügyi szóvivője szerdán. Toner azzal magyarázta az Egyesült Államok hozzáállását, hogy a függetlenedésről csak a genfi békekonferencia résztvevőivel egyetértésben dönthetnek a szíriai frakciók, de a végső szót a szír népnek kell kimondania az autonóm törekvésekről.

A polgárháború előtti adatok szerint a 23 millió lakosú Szíria több mint 10 százaléka vallotta magát kurd etnikumúnak. Hasonlóan népes kurd kisebbség él a szomszédos Törökországban, Iránban és Irakban. Ez utóbbi országban széles körű autonómiát élveznek, amelyet a 2005-ös, szövetségi köztársaságot létrehozó alkotmány is elismert.

A kurd függetlenedés nemcsak Szíriában okozna konfliktusokat: Törökország déli és délkeleti területein a becslések szerint 12,5-14 millió kurd is élhet. Egy esetleges elszakadás felerősíthetné a szeparatista törekvéseket Törökországban is.