Szilvia
11 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Átlátszó trükkel mentik a volt brazil elnököt

2016.03.18. 00:06

Új szintre ért az egyre dagadó brazíliai korrupciós botrány azzal, ahogyan ki akarja belőle menteni a hatalom az ügy legjelentősebb vádlottját, a volt brazil elnököt. Az országot nyolc éven át, 2010-ig irányító Lula da Silvát váratlanul kinevezte utódja, Dilma Roussef államfő az elnöki adminisztráció vezetőjévé. 

A miniszteri szintű megbízatással elvileg a Lula elleni eljárás nem folytatható, arra csak a legfelsőbb bíróság lenne jogosult.

A 2014-ben indult nyomozás szerint az állam által kontrollált Petrobas olajtársaság alvállalkozói kartellt hoztak létre, hogy magasabb áron végezhessék el a leosztott munkákat. A haszonból a kartell pénzeket csorgatott vissza a politikusoknak, és úgy tűnik, bizonyíték van arra is, hogy ezekből a 2011-ben leköszönt Lula és pártja is kapott. A Petrobast érintő korrupciós pénzek a választásokra is alapvető befolyással lehettek.

Lulát a múlt héten vették őrizetbe, miután vitatott módon megszerzett luxuslakásában is házkutatást tartottak.

Mivel a Petrobas-botrány szoros kapcsolatban áll a brazil Munkáspárttal, megingott a párt színeiben Lula után győztes elnök, Dilma Roussef államfői pozíciója is.

Ezért is visszás ahogyan Roussef kimentette a „nem csupán nagyszerű politikust, de nagyszerű barátot és harcos társat” – az elnök ezekkel a szavakkal illette Lulát új hivatali beiktatásakor, amely után Itagiba Catta Preta Neto szövetségi bíró törvényszéki határozatot adott ki a kinevezés felfüggesztéséről, azzal indokolva lépését, hogy Lula da Silva miniszteri megbízása akadályozza "az igazságszolgáltatás szabad gyakorlását". Válaszul a brazil államügyészség hivatala közölte, hogy fellebbezést nyújtanak be a szövetségi bíró határozata ellen – írta az MTI.

Roussef nem csupán bajtársiasságból menthette ki Lulát, de saját érdeke is szerepet játszott. Mivel az elnök ellen is felmerülhet a botrány miatt a bizalmatlansági indítvány, fel kell készülnie a védelemre. Joggal bízhat abban, hogy Lula új pozíciójában képes lehet meggyőzni pártját, hogy ne támogassák a bizalmatlansági indítványt – írta a BBC.

A szegény sorsból kiemelkedett, szakszervezeti vezetőből az államfői székig jutott, távozásakor is népszerű Lula beiktatása új hivatalába azonban megosztotta a társadalmat és kérdés, nem veszít-e végül a Munkáspárt sokkal többet. 

A demonstrációk csütörtökön is folytatódtak. A beiktatási ceremónia idején a Brazil Munkáspárt hívei az elnöki palotánál rövid ideig összecsaptak a kormányzat ellen tiltakozókkal. A rendőrség paprikasprayt vetett be a mintegy háromszáz fős tömeg feloszlatására.

Sao Paolóban, Brazília legnagyobb városában több száz demonstráló második napja torlaszolta el az egyik legfőbb belvárosi sugárutat, hogy Rousseff vád alá helyezését és Lula letartóztatását követelje – írta az MTI.

Néhány órával később a brazil képviselőház megválasztott egy 65 tagú különbizottságot, amelynek az lesz a feladata, hogy megállapítsa: vannak-e olyan jogi érvek, amelyek alapján megindítható a Rousseff elnök leváltásához vezető hosszadalmas procedúra. A bizottságban túlnyomó többségben vannak a kormánypárt és Michel Temer alelnök pártjának tagjai. Rousseff elmozdítása esetén Temer jön számításba első helyen az utódjaként.

20%
7990 Ft
6392 Ft