Meghalt Guido Westerwelle volt német külügyminiszter

2016.03.18. 20:55

54 éves korában a kölni egyetemi klinikán elhunyt Guido Westerwelle volt német külügyminiszter, a liberális német Szabad Demokrata Párt (FDP) egykori elnöke, írja az MTI. Pályatársai szerint szenvedélyes demokrata és elkötelezett európai volt, a piacgazdaság és a toleráns társadalom feltétlen híve, aki nemzedékeket inspirált.

A politikus régóta küzdött a leukémiával, halálhírét pedig a nevét viselő alapítvány jelentette be. A homoszexualitását nyíltan vállaló Westerwelle és élettársa, Michael Mronz azt üzente:

Küzdöttünk. A cél közel volt. Hálásak vagyunk a közösen eltöltött, hihetetlenül csodálatos időért. A szerelem megmarad.

Westerwelle és Mronz 2004 óta éltek együtt, az elmúlt hat évben pedig bejegyzett élettársi kapcsolatban éltek.

Westerwelle tíz évig (2001-től 2011-ig) volt az FDP elnöke. Vezetésével a párt a 2009-es szövetségi parlamenti választáson minden korábbinál jobb eredményt (14,6 százalékot) ért el, és koalícióra lépett a CDU/CSU jobbközép pártszövetséggel. A politikus akkor vonult vissza a politikától, amikor pártja a 2013-as Bundestag-választáson nem érte el az 5 százalékos bejutási küszöböt (4,8 százaléknál álltak meg), amivel 64 év után kiestek a parlamentből. Betegségére egy évvel később, 2014-ben derült fény.

Angela Merkel Brüsszelben az uniós csúcs után arról beszélt, hogy mélyen megrázta Westerwelle halála, akit érzékenynek, megbízhatónak, szavatartónak és hűségesnek nevezett.

Hálás vagyok a találkozásokért és a beszélgetésekért, azokért is, amelyeket politikai pályafutása befejezése után folytattunk

– mondta róla.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport