Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

A Most-Híd belép a szlovák kormányba

2016.03.19. 18:12 Módosítva: 2016-03-19 18:13:25

A Most-Híd párt része lesz a most formálódó négypárti új szlovák kormánynak. Az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD), Szlovák Nemzeti Párt (SNS), Háló (Siet) hármashoz történő csatlakozásról hivatalosan szombaton Pozsonyban döntött a magyar és szlovák tagsággal rendelkező párt Országos Tanácsa - közölte az 50 tagú vezető testület ülése után Bugár Béla, a Most-Híd elnöke az MTI-vel.

Bugár szerint a Most-Híd azért lép koalícióra a korábban elutasított Smerrel, mert az általuk eredetileg preferált jobboldali koalíció nem jött létre. "Hetvenkét mandátummal nem lehet stabil kormányt létrehozni" - jegyezte meg, ezzel arra utalva, hogy a választások után az ellenzéki pártok által lehetséges partnernek mondott SNS közölte: csak a Smerrel hajlandó koalícióra lépni. Bugár úgy vélte: mint a leendő koalíció minden tagja, a Smer is engedni kényszerült bizonyos területeken, s ezért jöhet létre ez a bal-jobb koalíció, ami szerinte stabil lehet és megakadályozhatja a szélsőségesek előretörését az országban.

A két hete megtartott választáson nyolc párt, köztük a sajtó által fasisztának minősített Mi Szlovákiánk - Néppárt, jutott be a 150 tagú törvényhozásba. Ez utóbbival az egyik oldal sem akar közösködni.

A jobboldali ellenzék csak úgy alakíthatott volna mérsékelten többségi kormányt, ha csatlakozik hozzá az SNS. Miután azonban az SNS elfogadta a Smer meghívását a kormányalakítási tárgyalásokra, a Híd és a Háló is megváltoztatta álláspontját és ők is tárgyalni kezdtek a Smerrel. A négy pártnak mérsékelt többsége lesz a parlamentben.

Az Országos Tanács 50 tagja közül az ülésén 44 vettek részt. Közülük a kormányba lépést 41-en szavazták meg, hárman ellene voksoltak. Bugár Béla és Lucie Zitnanská, a párt alelnöke, az OT döntését azzal magyarázta, hogy a koalícós szerződésbe a Híd-program prioritásainak 90 százalékát sikerült bevinnie.

Arra a kérdésre, nem zavarja-e a Híd pártot az, hogy Ján Slota, az SNS korábbi elnöke gyakran támadta a magyarokat, és nem vár-e el ezért bocsánatkérést Andrej Danko, az SNS mai elnöke részéről, Bugár kifejtette: nem lehet bocsánatkérést követelni attól, aki nem sértett meg senkit, Danko nem lehet felelős Slotáért. Bugár szerint a Most-Híd prioritásai kisebbségi téren is bekerültek a koalíciós dokumentumba, s most ki kell várni, hogyan sikerül ezeket megvalósítani.