Brüsszel nem fél, és bosszús

2016-03-22T173539Z 281053322 LR2EC3M1CV4S7 RTRMADP 3 BELGIUM-BLA
2016.03.22. 23:31 Módosítva: 2016.03.23. 06:26
Katonák és rendőrök lepték el Brüsszelt a reggeli robbantások után. Nemcsak erőt demonstrálnak, hanem csomagokba néznek bele, motoznak és telefonos fotókat is kitöröltetnek, ha kell. Ezzel együtt a brüsszeli utcák nem üresek, a közlekedés kezd újraindulni, és százak jöttek össze egy spontán megemlékezésre. A brüsszeliek feliratokkal üzennek: békét akarnak és halált a terroristákra. Riport Brüsszelből.

Szó sincs arról, hogy a brüsszeliek behúzódtak volna a négy fal közé a délelőtti robbantások után. A sörözők és éttermek tele vannak, taxit alig lehet fogni, és az emberek bátran összegyűlnek a belvárosban egy spontán gyertyagyújtásra, hogy közösen dolgozzák fel a történteket.

A legmagasabb, 4-es fokozatú terrorkészültségnek persze jól látható jelei vannak. Semmiképp nem nevezhető normálisnak, hogy katonák terelgetik az embereket a Brüsszeltől 60 kilométerre lévő Charleroi-repülőtéren, hogy a fő pályaudvarnál a rendőrök megmotozzák a metróba készülőket vagy hogy a gépfegyveres katonák egy ártatlan fotózás után átnézik a telefonunkat és kitöröltetnek belőle képeket. Ám a délelőtti repülőtéren, majd a metróban történ robbantás után nem csoda, ha a hatóságok semmit nem akarnak a véletlenre bízni.

Brüsszel belvárosa sem volt teljesen elhagyatott kedd este. Sokkal többen voltak az utcán, mint például tavaly novemberben, amikor a párizsi merényletek után rendelték el a 4-es terrorfokozatot, és még az éjjel-nappal nyitva tartó McDonald's is bezárt.

Most a Manneken Pisszel, a híres pisilő kisfiúval megesett az a csoda, hogy nem rajongták körbe turisták tucatjai, magányosan is le lehet most fotózni. Sőt, valakinek sikerült a kerítés elé krétával felírnia, hogy BelleGique, vagyis szép Belgium. Onnan egy köpésre, a brüsszeli tőzsde épülete előtt igazi tömeg tolongott.

Béke! És halál a terroristákra!

Több százan jöttek össze kedd este, hogy emlékezzenek a 31 halottra. Gyertyákkal, dalokkal, kézfogással. A tőzsde előtti tér és út aszfaltjára már rá sem lehet ismerni, annyi felirat díszeleg rajta. Kétféle üzenetet fogalmaztak meg a brüsszeliek: egyrészt a "legyen béke"-típusú feliratok a nyugalmat sürgetik, másrészt a "fuck les terroristes", "halál a terroristákra" üzenetek a növekvő bosszúszomjat jelzik.

Egy férfi a nyolc éves gyerekével jött gyertyát gyújtani. Azt mondta, nem biztos, hogy a fia pontosan érti, mi zajlik körülötte, de elhozta, mert

ez fontos nap lesz Brüsszel, Belgium és Európa életében.

Szerinte ugyanis a párizsi, illetve a mostani brüsszeli merényletek után keményebben kell fellépni a terrorizmus ellen.

Hasonló gondolatokat fogalmazott meg egy közértben az eladó, akinek esze ágában se volt bezárni estére a robbantások miatt. Szerinte is erősebb fellépés kell a terroristák ellen, és őt az se zavarná, ha még több rendőr és katona lepné el az utcákat egy időre.

Brüsszelt megrendítette a terror. De félelemnek és nyomasztó hangulatnak, legalábbis kedd este, nyoma sincsen.