Emőke
-4 °C
9 °C

Robbanás a brüsszeli reptéren, legalább 11 halott van

2016.03.22. 08:37 Módosítva: 2016-03-22 10:00:41

Reggel nyolc óra körül két robbanás rázta meg a brüsszeli Zaventem repülőtér egyik terminálját, többen meghaltak, sokan megsérültek, az emberek fejvesztve menekültek ki az épületből.

Nem sokkal kilenc után pedig füst szállt fel Maelbeekben egy metrómegállóból, ott is robbanás történhetett. Kiürítették a központi pályaudvart is.

A Brüsszelben történteket percről percre itt frissítjük tovább>>>

Két robbanás volt a reptéren

A robbanások oka eddig ismeretlen, de azt már lehet tudni, hogy mindkét detonáció a check-in pultoknál történt, az egyik valószínűleg az American Airlines pultjánál.

A Le Soir több szemtanúra hivatkozva azt írja, hogy a robbanás előtt lövéseket lehetett hallani.

Az egyik szemtanú így számolt be a történtekről:

Éreztem, hogy megrázkódik az egész épület. Füst és por szállt fel... Arra indultam el, ahonnan a robbanásokat hallottam, és ahonnan az emberek sokkos állapotban, kábultan kóvályogtak felém.

Twitteres videó a helyszínről:

A rendőrség bejelentette, hogy több halálos áldozata is van a robbantásnak – az RTBF belga tévé 11 halottról és 25 sérültről tud. A robbanás pillanatát az egyik biztonsági kamera is rögzítette.

A repteret lezárták, az oda vezető vonatjáratokat és az összes repülőjáratot elterelték. Egy brüsszeli olvasónk szerint a belga fővárosban mindenhol szirénaszót hallani, óriási a rendőri készültség. A reptéren több fel nem robbant robbanószerkezetet is találtak. 

Az egész országban a maximumra, 4-esre emelték a riasztási szintet. Charles Michel belga miniszterelnök azt írta ki a Twitterre, hogy folyamatosan követik az eseményeket.

Twitteres fotó sebesültekről a reptér előtt:

Az első kép a reptér belsejéből:

A flightradar szerint a Brüsszelbe tartó gépek mind visszafordultak:

brusszel

A robbantással már többen összefüggésbe hozták, hogy a  városban négy napja vették őrizetbe a novemberi párizsi merénylet fő gyanúsítottját – egyben egyedüli túlélőjét –, Salah Abdeslamot, aki Molenbeek városrészben új hálózatot szervezett magának, és a rendőrség gyanúja szerint újabb akcióra készült

A Brüsszeltől 11 kilométerre északkeletre található Zaventem a főváros legfontosabb reptere. A reptéren 2015-ben 23 millió utas fordult meg, ezzel Európa 21. legforgalmasabb légikikötőjének számít.