Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Vasárnap letartóztatták, kedden Obamával tárgyalt

2016.03.22. 21:36

Kivételes bátorságról tett tanúbizonyságot mindenki, aki ennél az asztalnál ül

– mondta Barack Obama a találkozón részt vevő ellenzékieknek, és emlékeztetett arra, hogy Washingtonnak a politikai és emberi jogok terén továbbra is számos nézeteltérése van Havannával.

A találkozóra a történelmi jelentőségűnek mondott kubai látogatás harmadik napján, Obama utazásának a záróakkordjaként került sor. A beszélgetésen részt vett többek között Berta Soler, az Asszonyok fehérben nevű, a politikai elítéltek édesanyjait és feleségeit tömörítő mozgalom vezetője, Elizardo Sanchez, a betiltott, de megtűrt Kubai Emberi Jogi Bizottság nevű szervezet elnöke és Guillermo Farinas, aki 2010-ben nyerte el a Szaharov-díjat.

„Vannak itt olyanok, akiket őrizetbe vettek, valakit a régmúltban, valakit nem is olyan régen” - jegyezte meg Obama. Solert több aktivistával együtt néhány órával az amerikai elnök érkezése előtt vették őrizetbe az Asszonyok fehérben szokásos vasárnaponkénti havannai felvonulása során.

A találkozót követően az amerikai elnök és Raúl Castro, a kommunista ország elnöke kiment egy elég szokatlan baseball-meccsre, ahol a kubai válogatott és a floridai Tampa Bay Rays csapott össze.