Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Finnországban felfüggesztettet kaptak a levágott fejjel pózoló iraki férfiak

2016.03.23. 15:27

Több mint egy év felfüggesztett börtönbüntetést kapott Finnországban az a két iraki férfi, akik levágott fejekkel pózoltak a Facebookon. 

A két férfi közül az egyik az iraki hadseregben, a másik egy síita milícia tagjaként harcolt az Iszlám Állam ellen az elmúlt években – ekkor készítették a képeket a dzsihadisták fejével. A férfiak tavaly érkeztek Finnországba, ahol letartóztatták őket. A közösségi oldalon megjelent fotók alapján háborús bűnök, köztük holttestek meggyalázása miatt indítottak ellenük eljárást. 

A férfiak azzal védekeztek, hogy bár a képeken ők szerepelnek, az embereket, akiknek a fejével pózoltak, nem ők ölték meg.  „Az egyik férfi azt mondta, hogy az Iszlám Állam egyik öngyilkos merénylőjének maradványait tartotta a kezében, míg a másik az ellenség egyik megölt harcosának fejével fényképezkedett" – mondta Juha-Mikko Hämäläinen, Helsinki kerületi ügyésze, hozzátéve, hogy Finnországban még soha nem tárgyaltak ehhez hasonló ügyet. 

Arról azonban az ügyész nem volt hajlandó nyilatkozni, hogy a két alperes azért utazott-e Finnországba, hogy menedéket kérjen. Az észak-európai országban tavaly több mint 32 ezer, elsősorban iraki bevándorló nyújtott be menedékkérelmet.

A két elítélt 16 és 13 hónapos felfüggesztett büntetést kapott.