Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Timót, Xénia
-8 °C
-1 °C

Magyar lett a szlovák parlament alelnöke

2016.03.23. 20:27

Andrej Dankót, a Szlovák Nemzeti Párt elnökét választotta meg szerdán elnökévé az új összetételű szlovák parlament, amelynek egyik alelnöke pedig Bugár Béla, a Most-Híd szlovák-magyar vegyes párt elnöke lett - írja az MTI.

A testület elvetette azt a javaslatot, miszerint a jövőben csak három alelnöke legyen, és úgy döntött, hogy továbbra is négyre van szükség a gyakran késő éjbe nyúló ülések hosszúsága miatt. Ezután a 150 képviselő titkos szavazással megválasztotta az elnöki tisztre Dankót, aki 112 szavazatot kapott. Az alelnökök közül Bugár Béla 114 szavazatot kapott. Nála több voksot - 117-et - csak Martin Glvac (az Irány-Szociáldemokrácia - Smer-SD) kapott. Andrej Hrnciarra (Háló - Siet) 110-en, Lucia Nicholsonovára, az egyetlen ellenzéki alelnökre (aki a Szabadság és Szolidaritás mozgalmat képviseli) 105-en voksoltak.

A pozsonyi törvényhozás első, alakuló ülésén a populista Egyszerű Emberek és Független Személyiségek - Nova koalíciós listán parlamentbe került két képviselő, Ondrej Dostál és Viera Dubacova egy-egy sárga csillagot a mellükre tűzve jöttek a parlament üléstermébe, állításuk szerint azért, hogy rámutassanak arra, hogy a "szlovák parlamentben megjelent a fasizmus veszélye."

A képviselők ezzel egyértelműen a szlovák parlamentbe negyedik legerősebb pártként bekerült, a Marián Kotleba vezette Mi Szlovákiánk - Néppártra utaltak, amelyet többnyire szélsőjobboldalinak minősít a szlovák média. A két képviselő egyike, a már több, időközben lemorzsolódott pártot megjárt Ondrej Dostál emellett azzal is magyarázta a gesztust: ma 83 éve annak, hogy a német Reichstag jóváhagyta, hogy Adolf Hitler a parlament jóváhagyása nélkül hozzon törvényeket. A TASR szlovák közszolgálati hírügynökség kérdésére reagálva a gesztust Marián Kotleba pártjának egyik képviselője "cirkusznak" minősítette.

A törvényhozás alakuló ülése és a képviselők eskütétele után Robert Fico  benyújtotta régi kormánya lemondását Andrej Kiska államfőnek, aki ezt elfogadta, majd kinevezte Ficót az új kormány élére.  • Vennék
  • Hírek